Έντυπη Έκδοση

ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΨΕΥΔΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΙΩΝ

Ισόβια υποσχέθηκε ο Βορίδης

Με... αρχηγικό ύφος που θα μπορούσε να παραπέμπει στις πολιτικές του βλέψεις και αξιοποιώντας δεόντως τις νομικές του γνώσεις, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης επιχείρησε χθες να φοβίσει τους ιδιώτες που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και φέρονται να υπερχρεώνουν τον οργανισμό, λέγοντας ότι μπορεί ουσιαστικά να μπουν φυλακή ισοβίως.

Ονόματα, διευθύνσεις και ποσά που χρεώθηκαν παρανόμως θα έχει στα χέρια του λίαν συντόμως ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του Ονόματα, διευθύνσεις και ποσά που χρεώθηκαν παρανόμως θα έχει στα χέρια του λίαν συντόμως ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του Ο κ. Βορίδης, μιλώντας στο 13ο συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στις υπερχρεώσεις που γίνονται ακόμη από ιδιωτικές κλινικές με ασθενείς... φαντάσματα, υπενθυμίζοντας πως οι ψευδείς δηλώσεις νοσηλειών εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και η χρέωση εκατομμυρίων ευρώ επισύρει ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Είπε μάλιστα σε έντονο ύφος κάτι που δεν είχε επαναλάβει, πως θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, αφού πολύ σύντομα θα έχει στα χέρια του διευθύνσεις, ονόματα, αλλά και ποσά που χρεώθηκαν παρανόμως.

Ειδικότερα ο υπουργός υπογράμμισε πως έως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στις ιδιωτικές κλινικές, οπότε και θα είναι γνωστό ποιες υπερχρέωσαν και ποιες όχι τον ΕΟΠΥΥ.

«Αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται για τα rebate και τα clawback να κοιτάξουν μην τυχόν και χρειαστεί να πάνε στη Δικαιοσύνη και να δώσουν εξηγήσεις», είπε με νόημα, για να εξηγήσει νομικά πως οι ποινές που επισύρει το νομικό μας σύστημα μπορεί να φθάσουν έως και την ισόβια κάθειρξη.

Ο έλεγχος

Εκτός αυτού, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα διαγνωστικά κέντρα, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο έλεγχος μέσα στα νοσοκομεία και τις κλινικές σε πραγματικό χρόνο. Να σημειωθεί πως με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ επανελέγχεται το 1/3 των χρηματικών απαιτήσεων που έχουν υποβάλει ιδιωτικές κλινικές για να εισπράξουν ως νοσήλια.

Κατά τα άλλα, ο κ. Βορίδης στο ίδιο συνέδριο παραδέχτηκε ότι απαιτείται αύξηση της δαπάνης για την Υγεία για να αντεπεξέλθει η χώρα. Ωστόσο δεν διευκρίνισε πού θα πρέπει να κατευθυνθούν τα χρήματα αυτά, καθώς αναρωτήθηκε αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τις κλινικές, τις νοσηλείες ή τα φάρμακα. «Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Μάκης Βορίδης μίλησε όμως και για την αποδοτικότητα του συστήματος, η οποία θα πρέπει να βελτιωθεί ώστε να έχουν καλύτερες υπηρεσίες οι ασθενείς. «Ο ασθενής είναι το κέντρο του ενδιαφέροντός μας. Και στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας και εδώ όλοι πρέπει να είμαστε στην ίδια βάρκα, να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα»!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΟΠΥΥ
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Φοροδιαφυγή
Υγεία
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης