Έντυπη Έκδοση

ΦΕΡΕΣ ΕΒΡΟΥ: ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑΝΑΤΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΝΟΣΟΥΝ, ΕΜΕΙΣ...

Παραλογισμός με ευλογιά

Σε τεστ με εντομοπαγίδες έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, κτηνοτρόφοι του Εβρου, προκειμένου να δουν τι συμβαίνει κι εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο η ασθένεια της ευλογιάς.

Χορτάσαμε κοροϊδία, αδιαφορία και υποσχέσεις, λένε οι κτηνοτρόφοι του Εβρου, που μέχρι σήμερα θανάτωσαν 24.500 αιγοπρόβατα Χορτάσαμε κοροϊδία, αδιαφορία και υποσχέσεις, λένε οι κτηνοτρόφοι του Εβρου, που μέχρι σήμερα θανάτωσαν 24.500 αιγοπρόβατα Πολύ περισσότερο που το πρόβλημα πλέον έχει ξεφύγει από τα όρια της περιοχής των Φερών παρά την καραντίνα και η νόσος εξαπλώνεται προς δύο κατευθύνσεις: βόρεια προς Διδυμότειχο κι ανατολικά, προς την περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι, αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημά τους, να προχωρήσουν σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμη και στο Τελωνείο Κήπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις μέρες τοποθετήθηκαν σε δύο μονάδες με ζώα που θανατώθηκαν, εντομοπαγίδες, ώστε να διαπιστώσουν αν μεταδίδεται η ασθένεια λόγω κουνουπιών, ενώ αναμένεται να γίνει σύσκεψη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τις επόμενες ημέρες. Παραγωγοί τονίζουν ότι θανατώνονται πλέον καθημερινά περίπου 500 ώς 600 ζώα στην περιοχή των Φερών κι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης εξέδωσε χθες ανακοίνωση τονίζοντας τις οδυνηρές συνέπειες: «Πέρα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι οι Ελληνες, ζούμε σε καραντίνα με τον καθημερινό φόβο της θανάτωσης νέων ζώων και την απαγόρευση της διακίνησης της παραγωγής τριφυλλιού. Η τοπική οικονομία της περιοχής καταστρέφεται και κάθε προσπάθεια που υποτίθεται έγινε για το καλό μας οδήγησε μέχρι σήμερα στη θανάτωση περίπου 24.500 αιγοπροβάτων και τον εγκλωβισμό σχεδόν 250.000 δεμάτων τριφυλλιού στις αποθήκες».

Καταστροφική οδηγία

Οι κτηνοτρόφοι του νότιου Εβρου κάνουν λόγο για καταστροφική κοινοτική οδηγία, η οποία «προβλέπει ότι για κάθε ζώο που προσβάλλεται από τη νόσο πρέπει να θανατώνονται όλα τα ζώα της μονάδας. Τα κοπάδια που είναι κλεισμένα στις εγκαταστάσεις λόγω της καραντίνας δεν μπορούν καν να ταϊστούν και υποσιτίζονται λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών, ενώ ούτε τα τοπικά τυροκομεία και σφαγεία μπορούν να λειτουργήσουν».

«Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό -υποστηρίζουν κτηνοτρόφοι και γεωργοί- αφού η γειτονική Τουρκία λόγω του ειδικού καθεστώτος-συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να θανατώνει μόνο τα ζώα που νοσούν κι εμείς τα γερά να τα οδηγούμε στο θάνατο. Σχεδόν το 95% των αιγοπροβάτων των Φερών είναι νεκρά περιμένοντας τους κτηνιάτρους, που δεν επαρκούν, να καταγράψουν τα κεφάλια για τις αποζημιώσεις, ενώ και το θέμα των οχυρωματικών τάφρων παραμένει ένα επιπλέον αγκάθι».

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες «το μόνο που είδαμε ήταν κοροϊδία κι αδιαφορία και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παραγωγοί
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική