Έντυπη Έκδοση

Ξεκινούν έλεγχοι στις ελληνοποιήσεις... αβγών

Στην καθιέρωση μηνιαίων ισοζυγίων στις αγορές και πωλήσεις αβγών προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γεγονός που ήταν πάγιο αίτημα των αβγοπαραγωγών και των πτηνοτρόφων.

Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη με τη διοίκηση της Ενωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας, οπότε κι άναψε το πράσινο φως για την εφαρμογή του συστήματος «Αρτεμις» του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ».

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με καταστάσεις που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό, παραπλανούν τους καταναλωτές και θέτουν υπό αμφισβήτηση τον κόπο και το μόχθο των Ελλήνων καταναλωτών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Γιώργος Καρασμάνης.

Το ζήτημα της βελτίωσης της κατάστασης στον τομέα των αβγών από τις παράνομες ελληνοποιήσεις είχε τεθεί επανειλημμένα από την Ενωση Αβγοπαραγωγών Ελλάδας με επικεφαλής τον Γιάννη Βλαχάκη κι είχαν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες επί υπουργίας Τσαυτάρη, οι οποίες επί Καρασμάνη προχωρούν κανονικά. Προχθές μάλιστα έγινε κι η πρώτη συνάντηση και συγκροτήθηκε η ομάδα εμπειρογνωμόνων με υπηρεσιακούς παράγοντες και μέλη της Ενωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας.

Ο ετήσιος τζίρος των αβγών στην Ελλάδα είναι γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που προέρχονται από περίπου 300 μονάδες, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους. Συνήθως έρχονται αβγά από βαλκανικές χώρες «άγραφα», τα οποία γράφονται στη συνέχεια με ελληνικό κωδικό. Η αγορά του αβγού είναι από τις λίγες που δεν έχει θεαματική πτώση μετά το 2009, οπότε κι έχει μειωθεί στο 3%. Α.ΣΤ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Παραγωγοί