Έντυπη Έκδοση

Σε ιστορικά χαμηλά οι τιμές στα οπωροκηπευτικά

Μετά την αναστολή των μέτρων για το εμπάργκο της Ρωσίας, οι τιμές των οπωροκηπευτικών κινούνται σε ιστορικά χαμηλά κι η αναταραχή στην αγορά συνεχίζεται. Οι καθυστερήσεις στον επαναπροσδιορισμό των μέτρων από την Κομισιόν, μετά τις κουτοπονηριές της Πολωνίας με τα αγγουράκια και τα μήλα, έχουν δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν μεγάλη εξάρτηση απ' τη Ρωσία. Ετσι, τα πρώτα μέτρα ενίσχυσης φαίνεται να δημιουργούν νέα ζητήματα.

Ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, καθώς τα προϊόντα απολαμβάνουν τιμές πολύ πιο κάτω απ' αυτές που είχαν οριστεί αρχικά από την Ε.Ε., με οδυνηρές συνέπειες για τους Ελληνες παραγωγούς κι εξαγωγείς, αλλά και γενικότερα στη λειτουργία της αγοράς. Σε σημείο, μάλιστα, να μην γνωρίζουν οι παραγωγοί αν πρέπει να συγκομίσουν τελικά αναλάμβανοντας και τα σχετικά κόστη ή όχι, λόγω της χαμηλής τιμής που πιάνουν τα προϊόντα.

«Η βραδύτητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέσπισης των κανόνων των έκτακτων μέτρων διαχείρισης κρίσεων για ορισμένα φρούτα και λαχανικά, η οποία θ' αντικαταστήσει ή θα συμπληρώσει τα ανασταλλέντα δεν συνάδει με τις διατάξεις του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Κοινή Οργάνωση Αγοράς, η οποία προβλέπει ότι η Επιτροπή αποφασίζει με την αμεσότητα, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα σ' αυτές τις καταστάσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Πολυχρονάκης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κομισιόν
Παραγωγοί
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική