Έντυπη Έκδοση

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Εδώ τα καλά ακίνητα

Πρεμιέρα έκανε χθες η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Τα πρώτα ακίνητα που αναρτήθηκαν ήταν ένα ξενοδοχείο 14.000 τ.μ. στη Ζάκυνθο και δύο αγροτεμάχια στη Χαλκίδα. Τα ακίνητα μάλιστα ανέβηκαν στο σύστημα λίγη μόλις ώρα αφού δημοσιοποιήθηκε η σχετική απόφαση της γ.γ. Κατερίνας Σαββαΐδου.

Η νέα εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αφορά προς το παρόν πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών με χρέη προς το Δημόσιο άνω των 300.000 ευρώ. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τις δημοπρασίες, καθώς στο παρελθόν αρκούσε η δημοσίευσή του σε μία τοπική εφημερίδα, με αποτέλεσμα τα «κοράκια» να επωφελούνται της διαδικασίας.

Πλέον με την απόφαση της γενικής γραμματέως Κατερίνας Σαββαΐδου ορίζεται ότι στο site της ΓΓΔΕ:

* Θα δημοσιεύονται περιλήψεις προγραμμάτων πλειστηριασμού σε βάρος οφειλετών για συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ.

* Δημοσιοποιούνται το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του οφειλέτη σε βάρος του οποίου γίνεται η αναγκαστική εκτέλεση.

* Γίνεται συνοπτική περιγραφή και με φωτογραφίες του προς πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου.

* Καθορίζεται η τιμή της πρώτης προσφοράς, το όνομα και η διεύθυνση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού, ο τόπος, η ημέρα και η ώρα του πλειστηριασμού.

Ωστόσο, ως συνήθως, δεν έλειψαν και τα προβλήματα, καθώς η τιμή για τον ένα από τους τρεις πλειστηριασμούς είναι πενταπλάσια της αξίας του ακινήτου. Οπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το πρόβλημα είναι αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε και με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς το ακίνητο ανήκει σε περιοχή εκτός αντικειμενικών αξιών ή ο δικαστικός κλητήρας έκανε μια πρόχειρη εκτίμηση.

Αναφορικά με τα πρώτα ακίνητα που βγαίνουν μέσα στον επόμενο μήνα (έως τέλος Οκτωβρίου) σε πλειστηριασμό, είναι:

* Αγροτεμάχιο με κτήριο, συνολικής επιφάνειας 41 στρεμμάτων, στο Βαθύ Χαλκίδος. Η αξία του εκτιμάται στα 3.750.000 ευρώ, αλλά ως πρώτη τιμή προσφοράς εμφανίζονται τα 6.260.000 ευρώ.

* Αγροτεμάχιο μη άρτιο μη οικοδομήσιμο συνολικής επιφάνειας 2.391,50 τ.μ. (του ιδίου οφειλέτη), με αναγραφόμενη αξία 7.500 ευρώ, η πρώτη προσφορά ορίστηκε στα 38.000 ευρώ.

* Ξενοδοχείο συνολικής επιφάνειας 14.623 τ.μ στις Ρίζες Ζακύνθου με επτά τριώροφα κτήρια. Η αξία του αποτιμάται στα 55 εκατομμύρια και βγαίνει σε πλειστηριασμό στα 44.000.000 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Πλειστηριασμοί
Ακίνητα & κτηματαγορά
Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)
Υπουργείο Οικονομικών