Έντυπη Έκδοση

Στοίχημα για ΟΠΑΠ το ιπποδρομιακό στοίχημα

Απόδοση 20% από την αρχή του χρόνου για τη μετοχή του Οργανισμού

Το νέο στοίχημα του ΟΠΑΠ ακούει στο όνομα του καταχρεωμένου Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Η διοίκηση του Οργανισμού, διαβλέποντας τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, ρισκάρει κόντρα στην απογοητευτική εικόνα του ΟΔΙΕ.

Εάν κερδίσει το στοίχημα θα πρόκειται για ένα απόλυτο «γύρισμα», σημείωνε παράγων του κλάδου, ο οποίος εκτιμά πως ο ΟΠΑΠ μπορεί να κάνει τη διαφορά και με τον Οργανισμό. Αλλωστε αυτός είναι ένας από τους λόγους που εδώ και καιρό ο εισηγμένος Ομιλος αποτελεί την ίσως πιο δημοφιλή επιλογή ξένων και διορατικών Ελλήνων επενδυτών και παικτών.

Με απόδοση 20% για τη μετοχή από την αρχή του έτους, ο ΟΠΑΠ αποδεικνύεται σε ένα από τα πιο αξιόπιστα χρηματιστηριακά χαρτιά εν μέσω γενικευμένης απαξίωσης και συνεχούς διόρθωσης της αγοράς.

Η κατάσταση του ΟΔΙΕ επιεικώς χαρακτηρίζεται απογοητευτική, με συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις, σταθερή συρρίκνωση του κύκλου εργασιών (φθάνει το 75%), δάνεια πάνω από 200 εκατ. ευρώ (για την κατασκευή των εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο), με συνολικές υποχρεώσεις 262 εκατ. ευρώ (για τη χρήση του 2012) και σωρευμένες ζημίες 198 εκατ. ευρώ.

Ομολογουμένως υψηλού ρίσκου το στοίχημα του ΟΠΑΠ, ωστόσο ο ΟΔΙΕ το 2009 είχε κύκλο εργασιών 260 εκατ. ευρώ (και μόλις 65 εκατ. ευρώ το 2013), που όμως εάν του βγει θα αποτελέσει μία σημαντικότατη επιχειρηματική επανάκαμψη. Είθισται το «έξυπνο χρήμα» να ποντάρει σε τέτοια turn around stories όπως αυτό που αναλαμβάνει η διοίκηση του ΟΠΑΠ με ό,τι αυτό προοιωνίζεται και χρηματιστηριακά, σημείωνε αναλυτής ισχυρής ΑΧΕΠΕΥ.

Ως γνωστόν το ΤΑΙΠΕΔ στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποδέχθηκε την προσφορά της ΟΡΑΡ Investment ύψους 40.501.000 ευρώ ανακηρύσσοντας το σχήμα προτιμητέο πλειοδότη.

Το σίριαλ για την παραχώρηση της άδειας αποκλειστικής εκμετάλλευσης του ιπποδρομιακού στοιχήματος για 20 χρόνια ξεκίνησε σχεδόν πριν από δύο χρόνια με την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού. Αρχικά ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει η κοινοπραξία της Intralot και μία κοινοπραξία υπό τη γαλλική PMU. Μάλιστα τότε η PMU εφέρετο ως διεκδικητής του ελληνικού ιπποδρομιακού στοιχήματος μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά τελικά κατατέθηκε μόνο η δεσμευτική προσφορά της Intralot.

Την ημέρα που επρόκειτο να ανοίξει η βελτιωμένη προσφορά της Intralot (καθώς η πρώτη δεν είχε θεωρηθεί ικανοποιητική), ο ΟΠΑΠ (σε συνεργασία με την επενδυτική εταιρεία GFP) κατέθεσε εγγυητική επιστολή των 40 εκατ. ευρώ.

Η επιμονή του ΟΠΑΠ σε συνδυασμό με τη χαμηλή προσφορά του ανταγωνιστή υποχρέωσαν το Ταμείο να κηρύξει άκυρη τη διαδικασία. Σημειωτέον πως η αρχική προσφορά της Intralot κυμαινόταν στα 5 εκατομμύρια, με το ΤΑΙΠΕΔ να ζητά τη βελτίωσή της. Δεδομένου ότι ούτε η δεύτερη προσφορά κρίθηκε ικανοποιητική (και ενώ είχε υποβληθεί η αντι-προσφορά των ΟΠΑΠ- GFP των 40 εκατ. ευρώ), το Ταμείο προχώρησε σε επανάληψη του διαγωνισμού.

Το ΤΑΙΠΕΔ κινήθηκε υπό την ασφυκτική πίεση χρόνου, καθώς βάσει συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλεπόταν πως στην περίπτωση που δεν παραχωρηθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, τότε ο ΟΔΙΕ θα έπρεπε να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Κύκλοι της αγοράς πιστώνουν στη νέα διοίκηση του Ταμείου την ευόδωση της όλης διαδικασίας, με τον πλειοδότη να ανακηρύσσεται στο... παρά ένα και με τίμημα 40 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΠΑΠ
ΟΔΙΕ