Έντυπη Έκδοση

Η ΔΗΜΑΡ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Γκρίζες ζώνες στο «πράσινο ταμείο»

Γκρίζες ζώνες στη διαχείριση και λειτουργία του «πράσινου ταμείου» φέρνει στην επιφάνεια ερώτηση δύο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Επισημαίνουν ότι οι περιορισμένοι πόροι, σε ποσοστό μόλις 2,5%, που πηγαίνουν στο ταμείο από πρόστιμα αυθαιρέτων και περιβαλλοντικών παραβάσεων, αφού σε συντριπτικό ποσοστό 97,5% δεσμεύονται για την κάλυψη του δημόσιου χρέους, αφενός μεν δεν διοχετεύονται όπως λέει ο νόμος σε δράσεις αναβάθμισης και αποκατάστασης του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, αφετέρου δε κατευθύνονται σε άλλες, άσχετες δραστηριότητες.

Τα πρόστιμα από αυθαίρετα και άλλες περιβαλλοντικές παραβάσεις ουσιαστικά πάνε για την κάλυψη του δημόσιου χρέους, λένε οι δυο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Τα πρόστιμα από αυθαίρετα και άλλες περιβαλλοντικές παραβάσεις ουσιαστικά πάνε για την κάλυψη του δημόσιου χρέους, λένε οι δυο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και Νίκη Φούντα με την ερώτησή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι το εξής:

Δεν έχει προωθηθεί από το ΥΠΕΚΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια στην Προεδρία της Δημοκρατίας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των κριτηρίων και του τρόπου απόδοσης του ειδικού προστίμου διατήρησης των αυθαιρέτων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια από την ίδρυση του «πράσινου ταμείου» θεσμοθετημένη διαδικασία και κριτήρια για την απόδοση των εισπραχθέντων πόρων στις αντίστοιχες υποβαθμισμένες περιοχές.

Το ισοζύγιο

Επίσης οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι δεν εκπληρώνεται η υποχρέωση της πολιτείας να συνδυάζει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων με τη διατήρηση «περιβαλλοντικού ισοζυγίου».

Σημειώνουν δε ότι ο όρος «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» είχε εισαχθεί στο νόμο για την τακτοποίηση των ημι-υπαίθριων, 3843/2010 (Α'62), προκειμένου τα έσοδα από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων να πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο και να χρησιμοποιούνται για έργα που θα λειτουργούν ως αντιστάθμισμα της επιβάρυνσης που έχει προκληθεί από τις αυθαίρετες κατασκευές.

Οι πόροι του «πράσινου ταμείου» υπολογίζονται την τελευταία τετραετία συνολικά άνω των 2 δισ. ευρώ. Σε ποσοστό όμως 97,5% οι πόροι του Ταμείου διοχετεύονται στον προϋπολογισμό -ουσιαστικά στο δημόσιο χρέος, σύμφωνα με ρύθμιση που είχε περάσει στο νόμο 4111/2013 (Α'18).

Οι δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θέτουν όμως θέμα και για τη διαχείριση των πόρων που απομένουν στο Ταμείο, αναφέροντας χρηματοδοτήσεις έργων χωρίς περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι αποφασίστηκε η έγκριση διάθεσης 10.000 ευρώ για τις ανάγκες κάλυψης εξόδων του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., χωρίς να αναφέρεται στην απόφαση καμία άλλη λεπτομέρεια η οποία να αιτιολογεί δράση περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Ακόμη ότι εγκρίθηκε πίστωση 45.000 ευρώ για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με αντικείμενο την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ
Ακίνητα & κτηματαγορά
Βουλή
Αυθαίρετα
Περιβάλλον & οικολογία