Έντυπη Έκδοση

Στο ναδίρ ο δείκτης εμπιστοσύνης στη Γερμανία

Στο χαμηλότερο επίπεδο περισσότερων από 12 μηνών έπεσε ο επιχειρηματικός δείκτης εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας έτσι τις αμφιβολίες για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης εξαιτίας της αδυναμίας μεγάλων οικονομιών της.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έπεσε στις 104,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 106,3 τον Αύγουστο κι ενώ προβλεπόταν να υποχωρήσει στις 105,8 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013 και η εξέλιξη αυτή δείχνει πως είναι απίθανο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να επιστρέψει σε ισχυρή ανάπτυξη, καθώς παλεύει ακόμη να βγει από την οικονομική ύφεση του β' τριμήνου.

Γεγονός που ενδέχεται να παρακινήσει την ΕΚΤ, σύμφωνα με τους αναλυτές, να λάβει πρόσθετα μέτρα και τη γερμανική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικονομίας μέσω άσκησης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Μέχρι τώρα η Γερμανία είχε ένα ισχυρό αναπτυξιακά α' τρίμηνο, ένα υφεσιακό β' τρίμηνο κι ένα θετικό Ιούλιο, με την Μπούντεσμπανκ να διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει απότομη διακοπή της αναπτυξιακής τάσης.

Η έκθεση του Ifo ωστόσο υποδηλώνει πως η Γερμανία έφθασε κοντά στη στασιμότητα και η Ευρωζώνη δεν μπορεί απ' αυτήν να αναμένει ώθηση ανάκαμψης καθώς παραμένει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, με τις Γαλλία και Ιταλία να είναι μη ανταγωνιστικές, με χαμηλούς βαθμούς εμπιστοσύνης και με αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική τους.

Στις συνθήκες αυτές είναι πιθανόν να πληθύνουν οι εκκλήσεις για ανάληψη κυβερνητικής δράσης στη Γερμανία μέσω περικοπής φόρων και αύξησης δημοσίων δαπανών σε υποδομές, καθώς η Γερμανία με τις δημοσιονομικές της ισορροπίες και τα χαμηλά κόστη δανεισμού της διαθέτει τα περιθώρια για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Παρόμοιες εκκλήσεις σίγουρα θα υπάρξουν και προς την ΕΚΤ για άσκηση πολιτικής «ποσοτικής χαλάρωσης» με νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και αγορές ιδιωτικών ομολόγων, που πολλοί πιστεύουν πως τελικά θα επεκταθούν και σε αγορές κρατικών ομολόγων (αντίθετα με το καταστατικό της).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες