Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Η μαντίλα στο συρτάρι

Οι υποσχέσεις της FIBA για «διετή δοκιμαστική χαλάρωση» του αυστηρού σε θέματα ενδυμασίας της κεφαλής κανονισμού έμειναν στα χαρτιά. Το πρώτο κιόλας εμπόδιο κλείδωσε τον φιλελευθερισμό στο συρτάρι και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. «Αφού υποχρεώνουν τα κορίτσια μας να παίξουν χωρίς την πατροπαράδοτη μαντίλα χιτζάμπ, αποχωρούμε από το τουρνουά μπάσκετ», ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της αποστολής του Κατάρ στους Πανασιατικούς Αγώνες. «Θα επιστρέψουμε μόνο αν καταργηθεί η απαγόρευση», συμπλήρωσε. Η Μογγολία κέρδισε τον αγώνα στα χαρτιά με το λευκό 20-0 και οι Κορεάτες διοργανωτές βαδίζουν απτόητοι προς το ηλιοβασίλεμα. «Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα παίζαμε με μαντίλα», διαμαρτύρονται οι Αραβες. «Οπως φαίνεται, μας κορόιδεψαν. Το επίσημο σλόγκαν των αγώνων, ότι δήθεν Εδώ Κυριαρχεί η Πολυπολιτισμικότητα, είναι ψευδεπίγραφο».

Τσιμπιδάκια και στρας

Το μπάσκετ πορεύεται δρόμο μοναχικό στο φλέγον ζήτημα της μαντίλας. Τα γήπεδα του κρίκετ είναι γεμάτα με παίκτες που φοράνε τουρμπάνι, όπως και τα αντίστοιχα του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων. Τα κορίτσια έχουν τα μαλλιά τους καλυμμένα με μαντίλι, τουλάχιστον αυτά. Για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, η πορτοκαλί μπάλα έχει μείνει στον Μεσαίωνα. Λες και τα φέσια δίνουν πλεονέκτημα στη μάχη του ριμπάουντ! «Είναι καιρός να αλλάξουμε ρότα», τόνισε στην παρθενική συνεδρίαση της θητείας του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Οράσιο Μουρατόρε: «Στα επόμενα δύο χρόνια, θα επιτρέψουμε δοκιμαστικά την ενδυμασία της κεφαλής και θα περιμένουμε τις σχετικές αναφορές. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες Ομοσπονδίες να υποβάλουν τη σχετική αίτηση». Ο απαρχαιωμένος κανονισμός εντάσσει τη μαντίλα στην ίδια κατηγορία (του «διακοσμητικού» αξεσουάρ) με τα κοσμήματα και με τα τσιμπιδάκια των μαλλιών.

Ακάλυπτες οι μισές

Στις ισλαμικές χώρες, η αρχή του «χιτζάμπ» («εμπόδιο», «φραγμός») είναι απαράβατη και αδιαπραγμάτευτη. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες από τη θρησκεία να φορούν τη μαντίλα μπροστά σε οποιονδήποτε άνδρα θα μπορούσε, θεωρητικά, να τις νυμφευτεί. Μόνο ο πατέρας, ο παππούς, τα αδέλφια και τα βρέφη επιτρέπεται να δουν γυμνό το κεφάλι τους. Πάντως, αρκετές από τις αθλήτριες του δυτικότροπου Κατάρ αρνούνται τη θρησκοληψία και συνηθίζουν να παίζουν (και να ζουν) ακάλυπτες. Οι διοργανωτές των Πανασιατικών Αγώνων έριξαν το μπαλάκι στη FIBA, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε άλλο πρόβλημα με τις 4.000 αθλήτριες που συνωστίζονται στο «Ολυμπιακό» Χωριό της Ιντσεόν. Ωστόσο, οι πιο συντηρητικές αραβικές χώρες απέφυγαν να στείλουν γυναικείες ομάδες στην Κορέα. Σημειωτέον ότι η ανδρική ομάδα του Κατάρ έχει Ελληνα προπονητή, τον Βασίλη Φραγκιά. Και δεν φοράει κελεμπίες.

Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής