Έντυπη Έκδοση

Ταύροι και αρκούδες συνυπάρχουν στις ΗΠΑ

ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ ΟΤΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ

ΕΝ ΜΕΣΩ αυξανόμενων ενδείξεων (Green shoots) ότι η επίπονη ύφεση που ταλανίζει τις ΗΠΑ από το Δεκέμβριο του 2007 πιάνει πάτο, μια επιφυλακτική αισιοδοξία για γρήγορη ανάκαμψη άρχισε να αναδύεται τους τελευταίους μήνες.

Κυρίως στις αγορές, που κάλπασαν με τρελούς ρυθμούς από τις αρχές Μαρτίου, προεξοφλώντας ραγδαία ανάκαμψη της οικονομίας από τη χειρότερη ύφεση εδώ και 60 χρόνια.

Αρκετοί οικονομολόγοι άρχισαν να αισιοδοξούν και να αναβαθμίζουν τις αρχικές τους προβλέψεις. Πρόσφατη δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg μεταξύ 61 οικονομολόγων κατέληξε ότι μετά τη βαθιά συρρίκνωση 6,1% στο πρώτο τρίμηνο, το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 2% στο τρέχον και θα περάσει σε θετικά επίπεδα (0,5% και 1,8% αντίστοιχα) στα δύο τελευταία τρίμηνα της χρονιάς. Για το 2010 και το 2011 η μέση πρόβλεψη μιλούσε όμως για υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης: 1,9% και 2,8%.

Κίνδυνος για μια χαμένη δεκαετία

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, που προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη κινδυνεύουν να έχουν μια χαμένη δεκαετία, ανάλογη με αυτή που βίωσε η Ιαπωνία μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στα τέλη της δεκαετίας του '80. Αιτία, όπως είπε, τα ημίμετρα που παίρνουν οι σημερινές κυβερνήσεις.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν τον Π. Κρούγκμαν. Η κατανάλωση, ο κινητήρας της αμερικανικής οικονομίας, συνεχίζει να «νοσεί», καθώς οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν απροσδόκητα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, δείχνοντας ότι η άνοδος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ήταν απλά ένα διάλειμμα.

Τα ειδοποιητήρια κατάσχεσης σπιτιών εκτοξεύθηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο ενώ η πορεία της ανεργίας «χτύπησε» τον ίδιο μήνα το 8,9% και τρέχει προς το 10%.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους συνεχίζουν να απολύουν, να περικόπτουν επιθετικά τα κόστη τους, να μειώνουν τα αποθέματα και την παραγωγή τους.

Κλειδί αποτελεί η πιστωτική κρίση και η αποκατάσταση της υγείας του κυκλοφοριακού συστήματος της οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο του Ομπάμα άνοιξε απλόχερα τα κρατικά ταμεία για να στηρίξει τις μεγάλες τράπεζες. Το σχέδιο κάθαρσης των τελευταίων από τα τοξικά χρέη, όμως, αμφισβητείται πλέον από αρκετούς οικονομολόγους ως άτολμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
ΗΠΑ