Έντυπη Έκδοση

Υπό αμφισβήτηση το ράλι ανάκαμψης

Η ιστορία έχει δείξει πολλά ισχυρά ράλι σε πτωτικές αγορές. Η τελευταία φορά ήταν το 2002, όταν η αγορά είχε ράλι 7 εβδομάδων με κέρδη 21%, για να υποχωρήσει εν συνεχεία 15% προτού έρθει η ανάκαμψη του 2003.

Από τον Αύγουστο του 2007 έχουν σημειωθεί 6 «ράλι της αρκούδας» (άνοδος σε πτωτική αγορά) με μέση απόδοση σχεδόν 23%, τα οποία πισωγύρισαν κάτω από το βάρος των αδυναμιών.

Τώρα (όπως και τότε) οι αγορές παίζουν το σενάριο της ανάκαμψης σε σχήμα «V» δηλαδή τη βίαιη πτώση διαδέχεται η ταχύτατη ανάπτυξη. Ωστόσο, η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ εξηγεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί εκτός πραγματικότητας.

«Ακόμα κι αν η κρίση φτάσει στο τέλος της, θα υπάρξει μια δύσκολη μεταβατική περίοδος, με την ανάπτυξη του παραγόμενου προϊόντος παγκοσμίως σε αρκετά χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», σημειώνει το ΔΝΤ σε ειδικό κεφάλαιο που μελετά τις υφέσεις και ανακάμψεις, χτυπώντας δυο καμπανάκια:

*«Υφεση που σχετίζεται με τραπεζικές και χρηματοοικονομικές κρίσεις είναι πιο βαριά και παρατεταμένη σε σχέση με αυτές που σχετίζονται με άλλα σοκ...»

*«Υφέσεις που είναι σε υψηλό βαθμό συγχρονισμένες μεταξύ των κρατών είναι βαθύτερες και πιο μακρές. Οι ανακάμψεις μετά είναι αδύναμες, διότι είναι δυσκολότερο να αντιδράσουν οι οικονομίες μέσω της αύξησης των εξαγωγών, καθώς όλος ο πλανήτης είναι σε ύφεση».

Τα παραπάνω περιγράφουν εν πολλοίς και τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν πως είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί μια δεκαετία για την παγκόσμια οικονομία.

Θυμίζουν το παράδειγμα της Ιαπωνίας που δεν έχει ακόμα ξεπεράσει την κρίση που ξέσπασε στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Διεθνείς Οργανισμοί
Χρηματιστήριο Αθηνών