Έντυπη Έκδοση

Γερμανία: «το μπορντέλο της Ευρώπης»

** Από κείμενο της Χριστίνας Πουλίδου στο protagon.gr

««Στη Γερμανία πας για σεξουαλικό τουρισμό. Είναι οικονομικά, υπάρχει ασφάλεια, είναι εύκολο, σαν να πηγαίνεις στο Lidl» περιγράφουν την εμπειρία τους άντρες τουρίστες στα γερμανικά ΜΜΕ.

Το θέμα ανακινείται τώρα, διότι στην πολιτική επικαιρότητα ήρθε το ζήτημα αναθεώρησης του νόμου που νομιμοποιούσε την πορνεία. Επειτα από 12 χρόνια εφαρμογής του, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία έθρεψε ένα αχαλίνωτο σύστημα εμπορικής εκμετάλλευσης. Δεκαπέντε δισ. ευρώ τζίρος τον χρόνο, είναι ένα αποκαλυπτικό νούμερο...

Η πρόθεση της κυβέρνησης Σρέντερ ήταν τότε να νομιμοποιηθεί η πορνεία, ώστε οι ιερόδουλες να έχουν πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση και άρα η συγκεκριμένη δραστηριότητα να καλύπτεται αφενός από κάποιες προδιαγραφές υγείας και αφετέρου να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στα χρόνια που πέρασαν, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, από τις 200-400.000 ιερόδουλες, μόνο 44 ζήτησαν να εγγραφούν στο εθνικό σύστημα υγείας, ενώ σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε 150 χώρες, η ανθρώπινη εμπορία επεκτάθηκε στις χώρες όπου η πορνεία ήταν νόμιμη.

(...) Σήμερα, εκείνος ο νόμος που προωθήθηκε συνοδευόμενος από καλές προθέσεις, θεωρείται ότι έκανε τον κύκλο του. Η αναθεώρησή του προβλέπει: οι οίκοι ανοχής να εγκρίνονται από τις αρχές, οι ιερόδουλες να είναι τουλάχιστον 21 ετών και να δηλώνονται στα αρχεία του δήμου. Φυσικά, υπάρχει κι ο αντίλογος: "αν μπει το κατώφλι των 21 χρόνων, τα μικρότερα κορίτσια απλώς θα παρακινηθούν να καταφύγουν στην παράνομη πορνεία" λένε σήμερα κοινωνικοί λειτουργοί που έχουν ασχοληθεί με την ανθρώπινη εμπορία και ζητούν οι νέες διατάξεις να είναι "πιο ρεαλιστικές".

(Στη Γαλλία η αναθεώρηση του νόμου προβλέπει τα πρόστιμα να καταβάλλονται στους πελάτες, για να μειωθεί η ζήτηση κι έτσι να ελεγχθεί η προσφορά. Στη Γερμανία, η τάση είναι η "νομιμοποίηση" να τεθεί σε ένα πλαίσιο πιο σφιχτό, ώστε η πρόσβαση στο "επάγγελμα" να αποκτήσει βαθμούς δυσκολίας. Στην Ελλάδα πάλι, είχε δημιουργηθεί πέρσι θέμα με τις άδειες των ιερόδουλων και όπως πάντα, η επικαιρότητα εξάντλησε το θέμα εντός 24 ωρών. Γιατί άραγε σε τούτη τη χώρα, ένα κοινωνικό θέμα να μην αποτελέσει θέμα δημοσίου διαλόγου, παρά μόνο στην καταστροφική του συνέπεια, ποτέ στην προληπτική;».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο