Ηλεκτρονική Έκδοση

Προβλέπει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Πιέσεις Ντράγκι για μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποιεί ότι οι ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην επιχειρηματικότητα της ευρωζώνης. Προβλέπει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και δεσμεύεται ότι θα λάβει περισσότερα μέτρα εάν κριθεί αναγκαίο.

«Τώρα εξαρτάται από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να προωθήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να ακυρώσουν την πρόοδο που καταγράφηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά οφείλουν να εκμεταλλευτούν κάθε μέσον για να καταστήσουν τη δημοσιονομική πολιτική περισσότερο φιλική προς την οικονομική ανάπτυξη» σημειώνει ο Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα της Λιθουανίας Verslo Zinios.
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί ότι «η απαράδεκτα υψηλή ανεργία» και η συνεχιζόμενη αδυναμία αύξησης του δανεισμού ενδέχεται να πλήξουν την οικονομική ανάκαμψη.  
 
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχεται ότι «οι οικονομικές συνθήκες είναι κάπως υποτονικότερες από ό,τι περιμέναμε», σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για την θερινή περίοδο. Προσθέτει, πάντως, ότι αναμένει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
 
Ο Μάριο Ντράγκι εκφράζει την ετοιμότητα της ΕΚΤ για νέα παρέμβαση, λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε μη συμβατικά εργαλεία στο πλαίσιο της εντολής μας και να αλλάξουμε το μέγεθος ή τη σύνθεση των μη συμβατικών παρεμβάσεών μας, εάν υπάρξει ανάγκη, ώστε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους μίας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού». 
 
Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων ενδέχεται να πλήξει την επιχειρηματικότητα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ωστόσο, τονίζει πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί προς και από τη Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης έχουν περιορισμένες συνέπειες προς το παρόν στην οικονομία της ευρωζώνης.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)