Ηλεκτρονική Έκδοση

Στην Κύπρο ο Κέρι «αν υπάρξουν εξελίξεις»

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την Κύπρο μόνο «αν υπάρξουν εξελίξεις». Σημείωσε ότι παραμένει αδιευκρίνιστο αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να δεχθεί μία λύση που να γίνεται αποδεκτή και από την κυπριακή πλευρά.

«Για τις ΗΠΑ η επίλυση του Κυπριακού καθίσταται θέμα προτεραιότητας, σε συνάρτηση με όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις στη περιοχή μας, όπου η Κύπρος απέδειξε ότι μπορεί να αποτελεί ένα νησί σταθερότητας, το οποίο έχουν γεωστρατηγική ανάγκη για την ειρήνευση στη γενικότερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος συμμετέχει στις συναντήσεις του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και παράλληλα διεξάγει συνομιλίες με ομολόγους του, στο πλαίσιο της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
 
Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τη διαβεβαίωση των Αμερικανών ότι θα ενεργοποιηθούν στο Κυπριακό: «λένε πως θα ενεργοποιηθούν. Τώρα δεν θέλουν να υποσκελίσουν την αποστολή του κ. 'Αιντε. 'Αρα, ο πρωταγωνιστής θα είναι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε κι αυτοί θα ενισχύουν το ρόλο του».
 
Ερωτηθείς για την πρόθεση του Τζον Κέρι να επισκεφθεί την Κύπρο, τη συνέδεσε με ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας: «Πρώτα-πρώτα όταν δείτε την επίσκεψη Κέρι να πραγματοποιείται σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις». 
 
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι πιθανόν οι Αμερικανοί να θέλουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «Εγώ κατάλαβα ότι θα έρθει αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις».
 
Ο Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε αμφιβολία αν ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «πιέζεται, ή επηρεάζεται», ωστόσο πρόσθεσε πως είναι «προς το συμφέρον» της Τουρκίας η συνεργασία των ΗΠΑ και φαίνεται ότι στο τέλος «την επιδιώκει να την έχει». 
 
«Νομίζω, αυτή τη στιγμή, επιδιώκει και η Τουρκία τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Έχει επενδύσει στην περιοχή σε πάρα πολλούς τομείς και έχει αποτύχει. Στη Λιβύη, στην Αίγυπτο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στη Χαμάς, στη Συρία. Έχει αποτύχει. Κι αυτή η αποτυχία της την υποχρεώνει να αναδιπλωθεί» υποστήριξε ο κ. Κασουλίδης.
 
Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών παρέστη στις συναντήσεις του Νίκου Αναστασιάδη με τον Τζον Κέρι, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, στο γεύμα με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις διμερείς συναντήσεις με τον αιγύπτιο πρόεδρο, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών και τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβροφ.
 
Επίσης, είχε χωριστές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, της Γεωργίας, της Αργεντινής, της Αγκόλας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν και της Μαλαισίας, καθώς και με τους γενικούς γραμματείς της Κοινοπολιτείας και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.
 
Αντικείμενο των διμερών συναντήσεων του κ. Κασουλίδη ήταν κατά κύριο λόγο το Κυπριακό, οι διεθνείς εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις, οι υποψηφιότητες σε διεθνή σώματα, η μεταρρύθμιση της Κοινοπολιτείας και η αναπτυξιακή ατζέντα του ΟΗΕ, μετά το 2015. 
 
Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας συναντήθηκε, επίσης, με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ, με την οποία συζήτησε για θέματα προώθησης του Κυπριακού και για τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Τουρκία
Κύπρος
ΟΗΕ