Έντυπη Έκδοση

Μικρό καλάθι κρατούν οι διεθνείς αναλυτές

ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ ΔΕΝ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ είναι υπερτιμημένες, λένε τώρα οι αναλυτές. Πάνω από το 1/3 των τίτλων του αμερικανικού δείκτη S&Ρ 500 έχουν τώρα τιμή υψηλότερη από τους στόχους που έχουν θέσει οι αναλυτές.

Μολονότι ο S&Ρ κέρδισε 37% από τα χαμηλά στις αρχές Μαρτίου και διακόσιες μετοχές ανέβηκαν πάνω από 50%, όταν ξεκίνησε η τελευταία κούρσα, οι επενδυτικοί οίκοι δεν προχώρησαν σε αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών τους.

«Οι προβλέψεις για τα κέρδη 2009 και 2010 δεν μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιες τιμές», σημειώνουν αναλυτές, όπως ο Χέις Μίλερ στην Baring Asset Management. Τώρα το μέσο p/e (σχέση τιμής προς κέρδη ανά μετοχή) του S&Ρ 500 διαμορφώνεται στο 16,3, κοντά στον μέσο όρο της 100ετίας σύμφωνα με Ρόμπερτ Σίλερ καθηγητή στο Γέιλ. Θεωρείται «δίκαιη αποτίμηση» και «δύσκολα μπορεί να πάει υψηλότερα».

«Είναι δύσκολο να δούμε ικανοποιητικά κέρδη που να δικαιολογούν υψηλότερες τιμές στις μετοχές», λέει ο Λίον Γκόλντφελντ, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων της HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Στίβεν Κεντ (Goldman Sachs) και ο Αν Φαν Τίγκελεν (ING Investment) εξηγούν ότι «ορισμένα οικονομικά στοιχεία και εταιρικά κέρδη υπήρξαν λιγότερο άσχημα από τα αναμενόμενα. Ωστόσο, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως ακόμα σηματοδοτούν συνθήκες ύφεσης».

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί τα κέρδη των εταιρειών εξέπληξαν ευχάριστα. «Αιτία είναι η μείωση του εργατικού κόστους με ρυθμό πιο γοργό απ' ό,τι σε προηγούμενες υφέσεις και όχι η αύξηση των εσόδων», σημειώνει ο αναλυτής της ING. Αρκετοί που έχουν καεί με το χυλό φυσούν και το γιαούρτι. Εχει αποδειχθεί ότι «δεν είμαστε τόσο καλοί στην πρόβλεψη του μέλλοντος», λέει ο Ρίτσαρντ Μπέρνσταϊν, πρώην επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην Bank of America.

Οι αναλυτές υπερεκτιμούσαν τα εταιρικά κέρδη ολόκληρο το 2007. Τώρα, περιμένουν πτώση 35% το β' τρίμηνο του 2009 και 23% στο γ', προτού ανακάμψουν στο δ' τρίμηνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια