Ηλεκτρονική Έκδοση

Προωθείται η συμμετοχή της Βρετανίας στις αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ

Κάμερον: Να δοθεί μια ευκαιρία στο Ιράν

«Οι ιρανοί ηγέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ηττηθεί η απειλή» των τζιχαντιστών

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε ότι η χώρα του «πρέπει τώρα να προχωρήσει σε νέα φάση δράσης» και να συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Υπογράμμισε ότι «πρέπει να δοθεί στο Ιράν η ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να συμβάλει σε μια λύση» στη Συρία.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου

«Οι ιρανοί ηγέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να ηττηθεί η απειλή» που συνιστά η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σημείωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος συναντήθηκε με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί την Τετάρτη, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.
 
Οι ιρανοί ηγέτες «ίσως μπορούν να βοηθήσουν για να γίνει το Ιράκ πιο σταθερό και πιο ανοικτό και η Συρία επίσης», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και αν είναι έτοιμοι να το κάνουν, θα πρέπει να δεχτούμε ευμενώς τη συμμετοχή αυτή».
 
Το σιιτικό Ιράν υποστηρίζει την ιρακινή κυβέρνηση κατά των σουνιτών τζιχαντιστών, όμως είναι και σύμμαχος του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, την απομάκρυνση του οποίου από την εξουσία ζητούν οι χώρες της Δύσης.
 
Ο κ. Κάμερον εξέφρασε «σοβαρές διαφωνίες» με το Ιράν για την «ιρανική στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τον τρόπο μεταχείρισης του ιρανικού λαού».
 
Η Βρετανία μετέχει στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. 
 
Προωθείται η συμμετοχή της Βρετανίας στις αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ
 
Ο Ντ. Κάμερον έχει συγκαλέσει για την Παρασκευή το βρετανικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει τη συμμετοχή της Βρετανίας στις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. 
 
«Είναι σωστό ότι η Βρετανία θα πρέπει τώρα να προχωρήσει σε μια νέα φάση δράσης» είπε ο κ. Κάμερον στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή