Ηλεκτρονική Έκδοση

Στην εισαγγελέα του Α.Π. ο φάκελος για πέντε δήμους που αρνούνται έλεγχο συμβάσεων

Τελευταία ενημέρωση:

Οι εκθέσεις των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για πέντε δήμους που αρνήθηκαν τον έλεγχο για τη μετατροπή συμβάσεων διαβιβάστηκαν την Πέμπτη στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για τους δήμους Χαλανδρίου, Ζωγράφου, Νικαίας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πάτρας και Λάρισας, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εκθέσεις άρνησης ελέγχου και παροχής στοιχείων και δικαιολογητικών στους εντεταλμένους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης για τη μονιμοποίηση υπαλλήλων με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 
«Οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης εξάντλησαν όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τους ελεγχόμενους φορείς αλλά φαίνεται πως κάποιοι επιλέγουν να αρνούνται το αυτονόητο, δηλαδή τον έλεγχο νομιμότητας. Τώρα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ότι «η εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική».
 
Η διαδικασία ελέγχου συνεχίζεται χωρίς προβλήματα στους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ασπροπύργου και Ρεθύμνης. Ανάλογος έλεγχος διεξάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 
Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι εκείνη που θα κρίνει πώς θα αντιμετωπίσει τους δημάρχους που αρνήθηκαν τον έλεγχο σχετικά με τη μετατροπή συμβάσεων, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης μετά τη διαβίβαση των σχετικών εκθέσεων στην κ. Ευ. Κουτζαμάνη.
 
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στους υπόλοιπους δήμους, και διαμήνυσε ότι η νομιμότητα θα αποκατασταθεί. «Η νομιμότητα δεν έχει χρώμα – δεν είναι μπλε, πράσινη ή ροζ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε νέες αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και όσων αντιδρούν στη διαδικασία.
 
«Οι παλιοί πελάτες του κομματικού συστήματος έχουν μεταφερθεί όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες δεν μπορούν να αδιαφορούν για ένα ψηφισμένο νόμο της Βουλής επικαλούμενοι ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι «δεν αλλάξαμε το σύστημα, αλλά βάλαμε μια κλίμακα στο υφιστάμενο σύστημα» και επανέλαβε ότι «όσοι δήμαρχοι λένε ότι το 15% θα απολυθεί λένε ψέματα».
 
Με δηλώσεις του στο μεταξύ στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος γνησιότητας πτυχίων και δικαιολογητικών για το 90% των σχεδόν 5.000 υπαλλήλων που εργάζονται στις κεντρικές υπηρεσίες του δήμου.
 
Όπως είπε ο κ. Καμίνης, «με πλαστά πτυχία ή πιστοποιητικά σπουδών έχουν βρεθεί έως τώρα 63 υπάλληλοι, οι 35 από αυτούς είδαν την πράξη πρόσληψής τους να αίρεται, δηλαδή βρέθηκαν αυτομάτως εκτός υπηρεσίας».
Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος της νομιμότητας πτυχίων και πιστοποιητικών των συμβάσεων εργαζομένων αορίστου χρόνου σε όλο το δημόσιο και σημείωσε ότι για τους υπόλοιπους 28 υπαλλήλους που βρέθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά έχουν κινηθεί διαδικασίες ΕΔΕ και πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ για στο σύνολό τους οι 63 περιπτώσεις έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιολόγησης, ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι είναι αναφανδόν υπέρ του θεσμού, σημείωσε ωστόσο ότι με τον τρόπο που επιχειρήθηκε να γίνει αυτοϋπονομεύθηκε, αφού δημιούργησε την υπόνοια ότι συνδέεται με προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα ή απολύσεις.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Δήμοι/Νομοί
Για το ίδιο θέμα
Απολύσεις με εισαγγελέα