Έντυπη Έκδοση

Στημένα τεστ, πλαστό ράλι

Η βελτιωμένη εικόνα στις τράπεζες που ενισχύθηκαν 23% από τα χαμηλά του Μαρτίου, οφείλεται στα stress tests και τις κρατικές ενισχύσεις.

Ο Ομπάμα διέθεσε επιπλέον 1 τρισ. δολ. για την απόκτηση «τοξικών τίτλων» και χαλάρωσε τους κανόνες mark-to-market, επιτρέποντας ουσιαστικά στις τράπεζες να κρατούν στα βιβλία τους περιουσιακά στοιχεία σε υψηλότερες τιμές από αυτές της αγοράς.

Η μετοχή της Citi, που έχει λάβει ενίσχυση 45 δισ. δολ. από το αμερικανικό κράτος, ανακοίνωσε κέρδη α' τριμήνου υψηλότερα κατά 48% από τις εκτιμήσεις των αναλυτών στις αρχές Απριλίου. Είναι μεταξύ των μετοχών των οποίων η τιμή είναι υψηλότερη από τις τιμές-στόχους που έχουν θέσει κατά μέσο όρο 1.700 χρηματιστηριακοί αναλυτές. Παρά τη θετική έκπληξη, πάνω από το 50% των αναλυτών μειώνει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη β' τριμήνου και για ολόκληρο το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

«Θα δούμε απότομα φρενάρισμα του επενδυτικού ενθουσιασμού, όταν καταλάβουν το λάθος», λέει ο Νικ Χέιμαν της Sterne. Οι αποτιμήσεις των τραπεζών είναι κατά 33% υπερτιμημένες σε σχέση με τις τιμές-στόχους του ερχόμενου 12μήνου.

Ο Σάιμον Τζόνσον, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λέει ότι τα τελευταία «τεστ κόπωσης» σχεδιάστηκαν έτσι ώστε «να μη μείνει καμία τράπεζα μετεξεταστέα». Υποστηρίζει ότι οι επιδόσεις της κάθε τράπεζας ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση πίσω από κλειστές πόρτες. «Αυτό είναι κάτι ανήκουστο. Είναι σαν ένας γιατρός να διαπραγματεύεται τη διάγνωσή του με τον ασθενή». Επομένως, καταλήγει ο Τζόνσον, το μόνο που αποκαλύπτουν τα stress tests είναι ποια τράπεζα έχει μεγαλύτερη και πια μικρότερη πολιτική ισχύ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα