Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα για συντονισμένη διεθνή αντιπυρηνική δράση

26 Σεπτεμβρίου - Διεθνής ημέρα για την πλήρη εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων

Μεγαλώνουν οι πυρηνικοί κίνδυνοι, τονίζει το τμήμα διεθνών σχέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ: "Η αυριανή ημέρα, 26 Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί από τον ΟΗΕ και από διεθνή αντιπυρηνικά κινήματα ως Διεθνής Ημέρα για την πλήρη εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων. Με την ευκαιρία αυτή, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Ποτέ στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο σήμερα. Δεν είναι μόνο οι περιφερειακοί πόλεμοι, αυτοί που ματώνουν τη Μ. Ανατολή, είναι και το γεγονός ότι αυξάνονται οι πυρηνικοί κίνδυνοι διεθνώς. 

Η κρίση της Ουκρανίας, πέραν των τραγικών συνεπειών για τον ίδιο τον Ουκρανικό λαό, έχει δημιουργήσει ένα νέο κλίμα ψυχρού πολέμου στην Ευρώπη, το οποίο γεννάει ισχυρούς πειρασμούς στις ηγεσίες διαφόρων χωρών, για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Η ίδια η σημερινή Ουκρανική ηγεσία εμφανίζεται μετανιωμένη για το γεγονός ότι αρνήθηκε το πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο κληρονόμησε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1991.

Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα εμφανίζεται να συνηγορεί με την απόκτηση πυρηνικών όπλων από τη χώρα του, στο όνομα της «αντιμετώπισης της ρωσικής απειλής». Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, επαναδιακήρυξε τα γνωστά πυρηνικά δόγματα της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή των χωρών-μελών στις στρατιωτικές δαπάνες για τους νέους πολεμικούς τους σχεδιασμούς.

Να υπενθυμίσουμε ότι το κλαμπ των χωρών που κατέχουν πυρηνικά όπλα, έχει διευρυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ εκτιμάται ότι τα ήδη υπάρχοντα πυρηνικά οπλοστάσια αριθμούν συνολικά, πάνω από 22.000 όπλα. Το ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού κατέχει ξεχωριστή θέση στην ημερήσια διάταξη της τρέχουσας Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ, η οποία θα συζητήσει και ψήφισμα που υποστηρίζεται από δεκάδες χώρες για μια Διεθνή Σύμβαση απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, καθώς και ψηφίσματα για την ανακήρυξη της Μ Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής".

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως: "Η μέχρι τώρα στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη δεν υπήρξε θετική έναντι των ψηφισμάτων αυτών, αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων, η Ελλάδα απείχε στις σχετικές ψηφοφορίες. Αντιθέτως, άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τάσσονται υπέρ των ψηφισμάτων για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Καλούμε, λοιπόν, με την ευκαιρία της αυριανής Διεθνούς Ημέρας Αντιπυρηνικής Δράσης την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα τον ευρισκόμενο στη Ν. Υόρκη για τη ΓΣ του ΟΗΕ υπουργό Εξωτερικών κ Ευ. Βενιζέλο, να λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ των ψηφισμάτων για τον πυρηνικό αφοπλισμό, μεταξύ των οποίων και ψήφισμα για τις ανθρωπιστικές συνέπειες των πυρηνικών όπλων.

Επίσης, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει θέση και να ταχθεί ενεργά υπέρ της Μετατροπής της Μ Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, αψηφώντας την αρνητική στάση της κυβέρνησης του Ισραήλ, που είναι η μόνη χώρα στην περιοχή, που αποδεδειγμένα διαθέτει ισχυρότατο πυρηνικό οπλοστάσιο και δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία Μη Διασποράς των πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ)".  

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρηνικά
ΣΥΡΙΖΑ