Έντυπη Έκδοση

Λιμνάζουν κοινοτικές επιδοτήσεις 9 δισ. ευρώ

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΚΟΝΔΥΛΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΝΟΣ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ από την επόμενη εβδομάδα (πιθανόν αύριο) οι προεκλογικές εξαγγελίες κοινοτικών επιδοτήσεων από την κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομίας προαναγγέλλει πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ που θα τρέξει μέσα στο καλοκαίρι για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων κάθε είδους.

Ομως, πολύ περισσότερα χρήματα, 9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων παραμένουν αδιάθετα, ενώ θα μπορούσαν να στηρίξουν επενδύσεις και απασχόληση στη χώρα. Οταν η κυβέρνηση πέρυσι το φθινόπωρο έφτιαχνε τον προϋπολογισμό του 2009 «θυσίασε» την έγκαιρη έναρξη του ΕΣΠΑ (νέο κοινοτικό πακέτο) για να μην επιβαρύνει το έλλειμμα με το 25% περίπου της εθνικής συνεισφοράς.

Το περιθώριο, θεωρητικά, υπήρχε. Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς η χώρα μας πρέπει να απορροφήσει το λιγότερο 3,9 δισ. ευρώ έως το 2010 για να μη χάσει κοινοτικό χρήμα. Και λόγω ελλείμματος αυτό είχε αποφασιστεί αρχικά να γίνει.

Το μόνο που έχει φτάσει κατά την τριετία 2007-2009 είναι οι προκαταβολές, συνολικής αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ που τις λαμβάνουν όλα τα κράτη αυτομάτως. Στην Ελλάδα κατέληξαν σε... χρωστούμενα (αποπληρωμές έργων που ξεκίνησαν μετά το 2007 και τελικά θα μεταφερθούν στο ΕΣΠΑ).

Ωστόσο, η κρίση έφερε την κυβέρνηση προ αδιεξόδου: Από την αρχή του 2009 η Επιτροπή δεν ζητά κρατική συνεισφορά, η οικονομία έχει ανάγκη από έργα, αλλά η κρατική μηχανή δεν ήταν έτοιμη να τα ξεκινήσει.

Ο στόχος

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέτει πλέον ως στόχο να λάβει φέτος κονδύλια αξίας τουλάχιστο 3 δισ. ευρώ (δηλαδή 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον των προκαταβολών) και 5 δισ. ευρώ συνολικά έως το τέλος του 2010.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν και πιο πολλά έργα. Προτείνεται αρμοδίως να αντικατασταθούν αμιγώς εθνικά έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (φέτος έχουν υπολογιστεί 2,3 δισ. ευρώ) με τα επιπλέον κοινοτικά, που είναι «δωρεάν», για να μειωθεί το έλλειμμα μέσω περικοπής επενδυτικών δαπανών.

Πώς θα πληρωθούν τότε τα δισ. ευρώ των επιδοτήσεων που προγραμματίζει να αναγγείλει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες (1,3 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομίας, ισόποσα έργα το υπουργείο Ανάπτυξης και πάνω από 2 δισ. ευρώ από το Απασχόλησης). Η εξήγηση είναι ότι τα έργα ναι μεν θα εξαγγελθούν τώρα αλλά ουσιαστικά θα ξεκινήσουν αργότερα (αφού υποβληθούν αιτήσεις, αξιολογηθούν, υπογραφούν συμβάσεις και ξεκινήσουν οι πληρωμές). Ετσι, οι επιδοτήσεις δημιουργούν σήμερα κλίμα και υπόσχονται χρήμα... αργότερα.

Ποιους αφορά

Το πρόγραμμα επιδότησης ενός δισ. ευρώ αφορά μόνο υφιστάμενες επιχειρήσεις κάθε κλάδου που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους.

 

* Ενα μέρος της επιδότησης θα δίνεται ως προκαταβολή.

* Το κρατικό χρήμα θα φτάνει έως το 60% του κόστους του έργου.

* Καλύπτει επενδύσεις αξίας έως 350.000 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση
Επενδύσεις