Ηλεκτρονική Έκδοση

Ισπανία: Πορνεία και ναρκωτικά ανέβασαν το ΑΕΠ

Τομείς στους οποίους κινείται το χρήμα

Η πορνεία και τα ναρκωτικά αυξάνουν κατά πολλά δισεκ. ευρώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας, ανακοινώνει το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της χώρας.

Σε άλλους κλάδους οι Ισπανοί διαδηλώνουν για το μεροκάματο - ο τζίρος όμως είναι αλλού Σε άλλους κλάδους οι Ισπανοί διαδηλώνουν για το μεροκάματο - ο τζίρος όμως είναι αλλού Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία αύξησαν κατά σχεδόν 10 δισεκ. ευρώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕγχΠ) της Ισπανίας το 2010, σύμφωνα με αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), συμμορφούμενο προς τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες. 

Για το 2013 το ΑΕγχΠ αναθεωρείται επί τα βελτίω κατά 2,56%, στο 1,081 τρισεκ. ευρώ, αλλά το Ινστιτούτο δεν διευκρινίζει ποιο είναι το ποσοστό του το οποίο αντιστοιχεί σε εκτός νόμου δραστηριότητες.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αυτό το ποσοστό με τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΑΕγχΠ, ενώ η νέα μέθοδος κάνει δυσκολότερο τον ακριβή υπολογισμό των δαπανών στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης αλλά και στον τομέα της άμυνας.

Για το 2010, την μόνη χρονιά για την οποία το INE δέχθηκε να δώσει ακριβή ποσοστά «κατ' εξαίρεση», υπολογίστηκε ότι οι παράνομες δραστηριότητες αντιστοιχούσαν στο 0,87% του ΑΕγχΠ, ήτοι σε 9,4 δισεκ. ευρώ.

Εξ αυτών η πορνεία υπολογίζεται ότι συνεισέφερε 0,35% της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, ή 3,783 δισεκ. ευρώ, και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών 5,405 δισεκ. ευρώ, ή 0,5% του ΑΕγχΠ. Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, έδωσε προθεσμία έως την 1η Σεπτεμβρίου στα κράτη μέλη για να συνυπολογίσουν τις παράνομες δραστηριότητες που δημιουργούν σημαντικά έσοδα (λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πορνεία) στις εθνικές στατιστικές, θεωρώντας πως πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές οι οποίες γίνονται «ελεύθερα», δηλαδή μεταξύ συναινούντων ενηλίκων.

Ο κανόνας αυτός προκάλεσε όμως έντονες αντιδράσεις. Ιδίως η Γαλλία αρνείται να προσμετρήσει την πορνεία στο ΑΕγχΠ της καθώς κρίνει ότι πρόκειται για κάθε άλλο παρά μια «εμπορική δραστηριότητα η οποία διεξάγεται ελεύθερα». Επίσης η Σουηδία, όπου η «αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών» αποτελεί ποινικό αδίκημα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει ουδεμία τέτοια προσαρμογή.

Στην Ισπανία δεν υπήρξε «κανένα πρόβλημα, ούτε τεχνικό, ούτε άλλης τάξεως από μέρους της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται απλώς για την εφαρμογή μιας απόφασης της Γιούροστατ η οποία ελήφθη για να εναρμονιστούν οι μέθοδοι υπολογισμού», δήλωσε μια πηγή στο υπουργείο Οικονομίας.

Η Ιταλία εξάλλου ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι αναθεώρησε επί τα βελτίω, κατά 3,8%, την εκτίμησή της για το ΑΕγχΠ της, ενώ η Βρετανία ανέφερε ότι τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες ενδέχεται να ανέρχονται σε 12,3 δισεκ. ευρώ, ή περίπου το 1% του ΑΕγχΠ της το 2013.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία