Ηλεκτρονική Έκδοση

Έβαλαν τη Σλοβενία στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών χωρίς να την ρωτήσουν

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν ενημερώθηκε επίσημα για τη συμπερίληψη της χώρας στη λίστα των κρατών που συγκροτούν το συνασπισμό κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προσθέτοντας ότι για οποιαδήποτε μελλοντική δράση στα πλαίσια αυτού του συνασπισμού θα πρέπει να αποφασίζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Τσέραρ, σε δηλώσεις του σε σλοβενικό ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι η Σλοβενία σε κάθε περίπτωση είναι κατά της τρομοκρατίας, αλλά η σλοβενική κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε για την ένταξη της χώρας στον κατάλογο των χωρών που συντάσσονται με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
 
Η Λιουμπλιάνα θα εκφράσει γι' αυτό διαμαρτυρία, είπε, τονίζοντας ότι δεν είναι αρνητικό να είναι η χώρα στη λίστα.
 
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει αφού εξετάσει διεξοδικά το θέμα και απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Σλοβενία σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης.
 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι η ένταξη στον κατάλογο δεν σημαίνει άμεση στρατιωτική εμπλοκή, καθώς στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οργάνωσης περιλαμβάνονται η στρατιωτική υποστήριξη των συμμάχων στο Ιράκ, η διακοπή ροής ξένων μαχητών, μέτρα που στοχεύουν στη διακοπή χρηματοδότησής της, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και απονομιμοποίηση της ιδεολογίας του Ι.Κ.
 
Το θέμα έχει γίνει αντικείμενο κριτικής στη Σλοβενία και ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι «θυμίζει την αμφιλεγόμενη Διακήρυξη του Βίλνιους του 2003 με την οποία 10 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υποστήριξαν τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ».
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σλοβενία