Έντυπη Έκδοση

ΤΟ TABLET ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ!

Πώς το διαλέγουμε, πώς το «στήνουμε» σωστά

Τελικά, η ψηφιακή επανάσταση δεν είναι δυνατόν να προσπεράσει όσους δεν την προλαβαίνουν. Στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, tablets με μεγάλες οθόνες και γράμματα τους προσφέρουν με εύχρηστο τρόπο και απλές εφαρμογές τη δυνατότητα ψηφιακής επικοινωνίας, ανοίγοντάς τους ένα παράθυρο στο σύγχρονο κόσμο

Τώρα οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας μπορούν με εύκολο τρόπο να δουν τις ψηφιακές φωτογραφίες από τα εγγόνια τους, να συνομιλούν μέσω Skype δωρεάν με τα παιδιά τους στην άλλη άκρη της Γης, να λαμβάνουν e-mail, να σερφάρουν στο Ιντερνετ, να κρατάνε αυτόματα ιατρικά στοιχεία για το γιατρό τους, να διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία και ειδήσεις με μέγεθος γραμμάτων που μπορούν να δουν καθαρά

Για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, που δεν ήθελαν να χάσουν το τρένο της τεχνολογίας και της κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, η εμφάνιση των tablets αποτέλεσε μάννα εξ ουρανού. Δεν χρειάζεται πια να μάθουν τους πολύπλοκους υπολογιστές. Δεν χρειάζεται να κατανοήσουν τι είναι σκληρός δίσκος, πληκτρολόγιο, επιφάνεια εργασίας και γιατί πρέπει να κάνουμε control-alt-delete προκειμένου να ξεκινήσει ο υπολογιστής μας...

Τώρα μπορούν με εύκολο τρόπο να δουν τις ψηφιακές φωτογραφίες από τα εγγόνια τους, να συνομιλούν μέσω Skype δωρεάν με τα παιδιά τους στην άλλη άκρη της Γης, να λαμβάνουν e-mail, να σερφάρουν στο Ιντερνετ, να παίζουν puzzle games για να καταπολεμούν το Αλτσχάιμερ, να κρατάνε αυτόματα ιατρικά στοιχεία για το γιατρό τους, να διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία και ειδήσεις με μέγεθος γραμμάτων που μπορούν να δουν καθαρά, να συμμετέχουν στο καθημερινό κοινωνικό κουτσομπολιό του Facebook.

Το κατάλληλο μέγεθος

Για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας συνιστώνται tablets 10 ιντσών, αρκετά μεγάλα ώστε να διαβάζουν βιβλία με μεγάλα γράμματα και να απολαμβάνουν ταινίες με μεγάλους υπότιτλους, αλλά και για να τα χειρίζονται με ευκολία, καθώς τα virtual κουμπιά είναι μεγαλύτερα.

iOS ή Android

Ανάμεσα σε iOS και Android συσκευές θα πρότεινα να στραφείτε καλύτερα προς τα iPad, καθώς είναι πολύ πιο απλοϊκά σε λειτουργία από τα αντίστοιχα Android για τους μεγάλους ανθρώπους, αφού δεν έχουν ούτε widgets ούτε πολλαπλές «οθονιές» ούτε μενού, υπομενού κ.λπ. Γενικά, τα iPad συνιστώνται για όσους δεν έχουν καμία σχέση με την τεχνολογία. Εχουν περισσότερες εφαρμογές και αξεσουάρ για την Τρίτη Ηλικία, ενώ δεν έχουν «κολλήματα» που συνήθως τρομοκρατούν τους αρχάριους.

Αν όμως εσείς έχετε και χρησιμοποιείτε Android, τότε καλύτερα να στραφείτε σε Android συσκευή, την οποία ξέρετε καλύτερα, καθώς θα καλείστε συχνά να δίνετε λύσεις και να περνάτε νέες εφαρμογές.

Εφαρμογές για μια καλή αρχή

Ας δούμε όμως μια σειρά από απαραίτητες εφαρμογές και συμβουλές οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν το tablet σε ένα πραγματικό παράθυρο με θέα το σύγχρονο κόσμο:

Skype

Η απαραίτητη εφαρμογή για να επικοινωνεί ο ηλικιωμένος με φίλους, γνωστούς, συγγενείς, παιδιά και εγγόνια. Θα πρέπει να τον βοηθήσετε να φτιάξει λογαριασμό και να περάσετε στα «αγαπημένα» του τις διευθύνσεις των προσφιλών του προσώπων, ώστε να επικοινωνεί μαζί τους με ένα κουμπί.

email accounts

Οπωσδήποτε πρέπει να αποκτήσει ο παππούς (ή η γιαγιά) έναν e-mail λογαριασμό. Προτιμήστε το Google, καθώς ο λογαριασμός στο Google λειτουργεί και σαν διαβατήριο για άλλα sites και υπηρεσίες.

Φωτογραφίες

Πρέπει να μάθετε στο αγαπημένο σας πρόσωπο πώς θα σώζει τις φωτογραφίες από το e-mail στις φωτογραφίες του, πώς μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες με την κάμερα του tablet και πώς μπορεί να σας τις στέλνει με e-mail, καθώς μην ξεχνάτε ότι θα θέλει να μοιράζεται μαζί σας τις όμορφες στιγμές του.

Facebook

Είναι το πιο απαραίτητο πρόγραμμα! Δεν μπορείτε να φανταστείτε για πότε γίνονται εξπέρ, για πότε δικτυώνονται, βρίσκουν φίλους, στέλνουν μηνύματα. Είναι το παλιό καλό κουτσομπολιό reinvented! Ανοίξτε τους το δρόμο, γνωρίζοντάς τους στους φίλους σας.

Ταινίες

Αν έχετε iPad προτιμήστε την εφαρμογή Infuse, αν έχετε Android την εφαρμογή Archos Video (με όλα τα extra, μην κάνετε τσιγκουνιές), καθώς παρουσιάζουν τις ταινίες που θα φορτώσετε με τα εξώφυλλά τους σαν ένα μικρό βιντεοκλάμπ, αυτόματα, χωρίς να κάνετε τίποτα. Προτιμήστε να φορτώνετε ταινίες με εξωτερικούς υπότιτλους για να μπορείτε να μεγαλώνετε το γράμμα από τις ρυθμίσεις!

Τηλεόραση

Σχεδόν όλοι οι ελληνικοί σταθμοί έχουν δικές τους εφαρμογές που δείχνουν και ειδήσεις και live πρόγραμμα τηλεόρασης και έχουν αρχείο τις παλιές εκπομπές. Αν σας φαίνεται περίπλοκο για τον ηλικιωμένο γονιό σας, τότε υπάρχουν εφαρμογές που έχουν όλα τα ελληνικά κανάλια μαζί. Επί της ουσίας προβάλλουν μόνο το online πρόγραμμα, αλλά είναι πιο απλές από τις άλλες, καθώς με ένα κουμπί μπορεί να δει όποιο κανάλι θέλει.

Βιβλία

Προτιμήστε εφαρμογές όπως το Marvin που προβάλλουν τα βιβλία σε epub μορφή, καθώς ο άνθρωπός σας μπορεί να μεγαλώσει το γράμμα του κειμένου όσο θέλει, να αλλάζει το φωτισμό της οθόνης και να διαβάζει και στο κρεβάτι χωρίς να ψάχνει το φως από το λαμπατέρ!

scribd

Το κοινωνικό δίκτυο των βιβλίων. Τον γράφετε δωρεάν μέλος και μπορεί να διαβάζει βιβλία (πολλά και καλά) που ανέβασαν άλλοι, να τα κατεβάζει στο δικό σας tablet και να τα απολαμβάνει ακόμα και offline. Με μικρή μηνιαία επιβάρυνση, μπορείτε να διαβάζετε και εμπορικούς τίτλους. Το spotify των βιβλίων! Η «δανειστική» βιβλιοθήκη του μέλλοντος.

Τα χάπια μου!

Πολύ βολικές οι εφαρμογές, όπως το Remember my pills, που ειδοποιούν πότε είναι η ώρα να πάρει τα χάπια του ο ηλικιωμένος. Μπορούν να βάλουν πολλαπλές υπενθυμίσεις για διαφορετικά χάπια και πρόσωπα, καθώς και να ειδοποιούν τον παππού και τη γιαγιά πότε ήρθε η ώρα να πάρουν το κάθε χάπι τους!

* Περισσότερες πληροφορίες, εφαρμογές και λύσεις για να βάλετε τα tabletς και τα «έξυπνα» κινητά δυναμικά στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να βρείτε στο περιοδικό «Ο απόλυτος οδηγός για tablets & smartphones» που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Τρίτη ηλικία
Υπολογιστές/Λάπτοπ/Ηλεκτρονικές συσκευές
Τεχνολογία/Εφαρμογές