Έντυπη Έκδοση

Τα μυστικά των δανείων σε φράγκο

Στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο με πολύ ελκυστικά επιτόκια προσφέρουν οι τράπεζες στους υποψήφιους δανειολήπτες αυτή την περίοδο.

Οι τελευταίοι πρέπει να γνωρίζουν πάντως ότι τα δάνεια αυτά ενέχουν ρίσκο, καθώς οι μεταβολές της συναλλαγματικής ισοτιμίας μπορεί είτε να τους κάνουν τη δόση φθηνότερη, είτε... ακριβότερη.

Σήμερα η ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων είναι στο 1,507 (με 1,5 φράγκα αγοράζει κάποιος ένα ευρώ). Το επιτόκιο Libor μηνός του ελβετικού νομίσματος (διαμορφώνεται καθημερινά στη διατραπεζική αγορά) είναι στο 0,21%, όταν το αντίστοιχο Euribor είναι στο 0,83%. Οι τράπεζες προσθέτουν στο Libor το περιθώριο κέρδους τους, το οποίο κυμαίνεται από 1,5% έως 2,2%, και έτσι προκύπτει ένα πολύ χαμηλό τελικό επιτόκιο για τον δανειολήπτη. Τι μπορεί, όμως, να συμβεί για να χάσει κάποιος το πλεονέκτημα του χαμηλού «ελβετικού» επιτοκίου;

Να υπάρξει μια υποτίμηση του ευρώ έναντι του φράγκου. Δηλαδή, η ισοτιμία να διαμορφωθεί χαμηλότερα από τα 1,50 φράγκα, που πρακτικά θα σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερα ευρώ για την αγορά των φράγκων (και όχι το αντίθετο, που εκ παραδρομής γράψαμε την περασμένη εβδομάδα).

Τα ενδεχόμενα

Για παράδειγμα, εάν η ισοτιμία πέσει στα επίπεδα του 1,44, όπου βρισκόταν πριν από 6 μήνες, θα υπάρξει αύξηση του χρέους κατά 4%. Ετσι, εάν κάποιος πληρώνει 1.000 ευρώ για την αποπληρωμή του δανείου του σε ελβετικό φράγκο, θα πρέπει να καταβάλλει 1.040 ευρώ.

Βέβαια, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, δηλαδή να ανατιμηθεί το ευρώ και να υπάρξει όφελος για τον δανειολήπτη. Για παράδειγμα, πριν από ένα χρόνο περίπου η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί στο 1,70. Εάν η ισοτιμία επιστρέψει σε αυτά τα επίπεδα, τότε θα μιλάμε για μια ανατίμηση του ευρώ κατά 13%, που σημαίνει ότι εάν σήμερα καταβάλλει 1.000 ευρώ το μήνα θα πληρώνει 870 ευρώ.

Να διευκρινιστεί ότι όταν δανείζεται σήμερα κάποιος 100.000 ευρώ σε ελβετικά φράγκα, στην ουσία δανείζεται περίπου 150 χιλ. ελβετικά φράγκα και αυτό το ποσό παραμένει σταθερό μέχρι την αποπληρωμή του δανείου.

Σε αυτό το ποσό των ελβετικών φράγκων υπολογίζονται μηνιαίως οι τόκοι σε ελβετικό φράγκο και ο δανειολήπτης «αγοράζει» μηνιαίως το απαιτούμενο ποσό καταβάλλοντας ευρώ. Κατά συνέπεια, εάν η ισοτιμία μεταβληθεί προς το 1,70, τότε απαιτούνται λιγότερα ευρώ για να αγοραστούν οι τόκοι και το κεφάλαιο που αναλογεί κάθε μήνα. Το αντίθετο συμβαίνει όταν η ισοτιμία κινηθεί προς το 1,44.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι δύο ισοτιμίες που αναφέρθηκαν παραπάνω (1,44-1,70) αποτελούν τα «άκρα» στην ισοτιμία των δύο νομισμάτων την τελευταία πενταετία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα