Έντυπη Έκδοση

Ο Αλί Μπαμπά στο χρηματιστήριο!

Οταν τον Μάιο του 2012 το facebook είχε «κοστολογηθεί» στο χρηματιστήριο ως εταιρεία που φτάνει τα 104 δισ. δολάρια, η κοινή γνώμη και οι ειδικοί μίλαγαν για ποσόν υπερβολικό. Πιθανώς και να ήταν, ωστόσο το facebook έσπαγε (και συνεχίζει να σπάει) ταμεία, οπότε οι μετοχές του εκτινάχθηκαν από την πρώτη στιγμή και κανείς τελικά και επί της ουσίας δεν φάνηκε να παραπονιέται γι' αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, μια άλλη εταιρεία ήταν εκείνη που πραγματικά «τίναξε την μπάνκα» του χρηματιστηρίου στον αέρα. Μια εταιρεία που κοστολογείται στα 168 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι -τι άλλο;- κινεζική.

Ο διαδικτυακός τόπος AliBaba (σ.σ.: όνομα εμπνευσμένο από τον... γνωστό Αλί Μπαμπά του παραμυθιού) ήταν εκείνος που «τρέλανε» τα χρηματιστήρια. Τι ακριβώς κάνει ο Αλί Μπαμπά; Οπως και στο παραμύθι, που ο ομώνυμος χαρακτήρας είχε μια εκπληκτική σπηλιά γεμάτη κάθε λογής πολυτελή αγαθά, χρυσό, νομίσματα, πολύτιμους λίθους κ.λπ., έτσι και στο Ιντερνετ, το ομώνυμο site υπόσχεται να προσφέρει στους υποψήφιους αγοραστές πληθώρα αγαθών.

Εδώ μπορείτε να βρείτε και να προμηθευτείτε χονδρική και λιανική, ό,τι μπορείτε και δεν μπορείτε να φανταστείτε. Από χάντρες και καθρεφτάκια, μέχρι είδη για το σπίτι, υφάσματα, καλλυντικά, μηχανήματα, εργαλεία, ηλεκτρονικά, αυτοκίνητα και είδη μεταφοράς, δώρα, παιχνίδια, χρυσαφικά, τσάντες και παπούτσια, αγροτικά εργαλεία, διάφορες τροφές, είδη για αμπαλάζ δώρων, αλλά και πλαστικά, χημικά, κυριολεκτικά ό,τι βάζει (και εκατομμύρια ακόμα που δεν βάζει) ο νους σας. Στη διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα της αφθονίας, είτε είστε πελάτης λιανικής είτε χονδρικής, έχετε τη δυνατότητα να συνομιλήσετε απ' ευθείας με τους εκπροσώπους των προμηθευτών και να ρωτήσετε ό,τι θέλετε για την πιθανή παραγγελία σας. Να κάνετε παζάρι, να ζητήσετε τις αλλαγές που θέλετε, και ό,τι νομίζετε εσείς ότι χρειάζεται, προτού παραγγείλετε το οτιδήποτε.

Για την ιστορία, μην παραλείψουμε ότι η yahoo είχε αγοράσει μεγάλο κομμάτι της alibaba το 2005 και ακόμα έχει στην κατοχή της το 22,4% της εταιρείας, αν και μετά την εκτίναξη στο χρηματιστήριο το πιθανότερο είναι να αρχίσει να πουλάει κάποιες από τις μετοχές αυτές. Τότε (το 2005) η yahoo είχε δώσει ένα δισεκατομμύριο για το 40% των μετοχών της Alibaba και ναι, τα χρήματα αυτά ήδη μέχρι τώρα τα έχει πολλαπλασιάσει αστρονομικά!

Τα νούμερα που παραθέτουμε μοιάζουν με τηλεφωνικούς αριθμούς περισσότερο και όχι με πραγματικά... λεφτά! Και εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι πολλοί εκείνοι (μελετητές και ειδικοί) που αναρωτιούνται μήπως και πάλι είμαστε μπροστά σε μια χρηματιστηριακή «φούσκα», σαν κι εκείνη του 2000. Φοβίες που εντείνονται έπειτα και από διάφορες μελέτες εταιρειών, όπως η PriceWaterhouseCoopers, που δείχνει τεράστια στροφή των αγορών σε μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνολογία. Κάτι ανάλογο δηλαδή με την έξαρση ανάλογων αγορών το 1999, τότε που το Ιντερνετ ξεκίνησε να... καλπάζει.

Τα ερωτήματα που εγείρονται λοιπόν είναι τα εξής: Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται; Οι ειδικοί μάλλον το αποκλείουν. Και τούτο επειδή τις περισσότερες φορές η ιστορία είναι αδύνατο να επαναληφθεί. Τότε, η «φούσκα» που είχε να κάνει με το Διαδίκτυο είχε πολλές και διαφορετικές συνιστώσες από αυτές που ισχύουν σήμερα. Ενα άλλο ερώτημα μπορεί πιθανώς να έχει να κάνει με το προφανές: Μας νοιάζει αν θα υπάρξει και άλλη «φούσκα» στο χρηματιστήριο; Για μερικούς, αυτό είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Αλλά αυτοί είναι λίγοι. Τον περισσότερο κόσμο ελάχιστα τον ενδιαφέρει αν ο Αλί Μπαμπά θα «σκάσει» στο χρηματιστήριο. Εξάλλου, σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι ελάχιστοι κι εκείνοι που θα επενδύσουν. Ελάχιστοι «κανονικοί» άνθρωποι. Γιατί εκείνοι που τα «έχουν», δεν έχουν και πολλούς ενδοιασμούς να τα «δώσουν» σε αμφίβολες επενδύσεις.

Για περισσότερα διαβάστε -ενδεικτικά- και τις αναλύσεις των:

*  www.theguardian.com/technology

* www.cnn.com

* www.bbc.com

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στη στήλη
www.