Έντυπη Έκδοση

Η ΝΤΟΥΛΤΣΕ ΠΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ «7» ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Για τον πονεμένο Νότο

Μεσόγειος είναι η θάλασσά μας, η Mare Nostrum όπως λέμε, που μας ενώνει, η θάλασσα της φιλίας, της συνεργασίας, της αγάπης και της αλληλεγγύης των λαών, η θάλασσα της ειρήνης, που μαζί της ονειρευόμαστε, αγαπάμε, ερωτευόμαστε, ερχόμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτούμε τι συμβαίνει στα περισσότερα σημεία του πλανήτη, στις περισσότερες περιοχές της γης.

Λόγια της Dulce Pontes, με αφορμή τη συναυλία που δίνει αύριο στο Ηρώδειο με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Noa.

Ενα «Μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο» με τρεις από τους σημαντικότερους εκφραστές της. Από τα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας έως τα ρεμπέτικα, από το φλαμένκο έως τα φάντος και από τις σεφαραδίτικες μπαλάντες έως τα μπλουζ. Ενα εκρηκτικό μουσικό μείγμα, το οποίο ενισχύεται από αντίστοιχους σπουδαίους σολίστες μουσικούς.

* Μεσόγειος αγαπημένη;

Ο Γιώργος Νταλάρας και η Νόα από το Ισραήλ τραγουδούν τη Μεσόγειο μαζί με την Πορτογαλίδα Ντούλτσε Πόντες, στην αυριανή τους συναυλία στο Ηρώδειο Ο Γιώργος Νταλάρας και η Νόα από το Ισραήλ τραγουδούν τη Μεσόγειο μαζί με την Πορτογαλίδα Ντούλτσε Πόντες, στην αυριανή τους συναυλία στο Ηρώδειο - Θα πρέπει και εγώ να σας πω ότι κάθε φορά που έρχομαι στη χώρα σας, την πολύ όμορφη και πολύ φιλική για μας Ελλάδα, νιώθω πάρα πολύ χαρούμενη και αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου. Τραγουδάμε για τη Μεσόγειο μαζί με το φίλο μου Γιώργο Νταλάρα, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα και ως μουσικό και ως άνθρωπο-φίλο, με τον οποίο έχω βρεθεί ξανά στη σκηνή και μάλιστα στο Ηρώδειο, και τη συνάδελφο Noa από το Ισραήλ, επίσης εξαίρετη μουσικό και τραγουδίστρια με την οποία θα βρεθώ στη σκηνή πρώτη φορά μαζί, ενώ ο Γιώργος ξέρω ότι έχει ήδη εμφανιστεί μαζί της. Μουσικές με πολλές ομοιότητες και λίγες διαφορές, ίδιες ανησυχίες, ο πονεμένος Νότος, οι ίδιοι προβληματισμοί, οι ίδιες ανάγκες, τα ίδια όνειρα, η ίδια αγάπη για το διπλανό μας, η αγωνία για το αύριο και τι μας επιφυλάσσει.

* Μια αγκαλιά οι λαοί της;

- Ακριβώς! Μια μεγάλη και αγαπημένη αγκαλιά που μας χωράει όλους και προσπαθεί να μας ξεκουράσει, να μας παρηγορήσει, να μας γεμίσει ελπίδα και αισιοδοξία. Ενδιαφέρον και στήριξη ο ένας για τον άλλο, αίσθημα αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και συμπαράστασης.

* Η Πορτογαλία παραμένει ακόμη σε «κατάσταση ολικής θλίψης»;

- Ναι, και αυτό με ενοχλεί, με πειράζει, με θυμώνει υπερβολικά. Είναι όπως και με σας, με τους Ισπανούς, τους Ιταλούς και όλο τον ευρωπαϊκό Νότο γενικά, ο οποίος βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις, πράγματα και συνθήκες που δεν υπήρχαν χθες και τους λαούς μας να έχουν χάσει δεδομένα και πράγματα που είχαν κερδίσει με αγώνες, πολλή προσπάθεια και δουλειά. Τα πάντα έχουν αλλάξει τελευταία χωρίς να φταίμε εμείς οι λαοί. Μας έχουν κάνει να χάσουμε το χαμόγελό μας, την αισιοδοξία μας, την αγάπη μας για τη ζωή που τόσο αγαπάμε και υμνούμε και τραγουδάμε.

* Φταίνε οι λαοί;

- Είναι τα δεινά της παγκοσμιοποίησης. Τα ξέρετε, τα βιώνετε και σεις καθημερινά. Δεν φταίμε εμείς για όσα έγιναν, είναι λάθη δικά τους - των πολιτικών εννοώ. Η νέα γενιά μας δικαιούται μια καλύτερη ζωή. Δυστυχώς, τους οδηγούμε ταχέως και με πλήρη βεβαιότητα στην απόγνωση, την ανεργία, σε μια ζωή χωρίς ελπίδα και αισιόδοξο αύριο. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Δυστυχώς, στο Νότο δεν βλέπω σημάδια καλυτέρευσης, βελτίωσης, αισιοδοξίας, ελπίδας πουθενά.

* Στο «Nevoeiro» του Φερνάντο Πεσόα, ο εθνικός σας ποιητής σημειώνει πως «Ηλθε η ώρα». Ποια πράγματα είναι καιρός να αλλάξουμε;

- Ολα πρέπει να αλλάξουν ριζικά για μια καλύτερη, ελπιδοφόρα ζωή. Ο ποιητής αυτό εννοεί με το «ήλθε η ώρα». Ηλθε η ώρα να μπορέσουμε να χαμογελάσουμε, να ερωτευτούμε ξανά, να ελπίσουμε. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.

* Τι ενώνει τους Ελληνες με τους Πορτογάλους;

- Πολλά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία. Είμαστε και οι δυο λαοί θαλασσοπόροι, με ανοιχτούς ορίζοντες, αγάπη για τη ζωή, προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδια αισθήματα, ψυχολογία, ανησυχίες, αγάπη για το μέλλον, πίστη, αισιοδοξία και γενικά όλα τα στοιχεία τα οποία μας παρέχει και με τα οποία μας ποτίζει η Μεσόγειος, η θάλασσά μας.

* Πότε τραγουδάτε το Cancao Do Mar;

- Οταν θέλω να νιώσω αισιόδοξη και να μεταδώσω το ίδιο μήνυμα και στους αγαπητούς και σεβαστούς μου ακροατές.

* Από το παραμυθένιο Palacio da Pena της Sintra ποια ευχή θα κάνατε για τους λαούς της Μεσογείου;

- Να ζήσουν ξανά ευτυχισμένοι με αγάπη, αισιοδοξία, αγάπη για τη ζωή, σεβασμό και υπευθυνότητα για τη νέα γενιά.

* Πέρυσι στο Ηρώδειο είχατε στηρίξει το έργο του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας Καρκίνου στη βραδιά τζαζ για Μίκη και Μάνο. Ηταν ιδιαίτερο το παράδειγμά σας...

- Οταν μπορείς να προσφέρεις κάτι οποτεδήποτε σε κάποιον που το χρειάζεται, είναι πολύ σημαντικό. Η ζωή είναι σπουδαία, αλλά και κάποιες φορές πολύ σκληρή. Ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει αύριο. Ανθρωποι που σήμερα χρειάζονται κάτι, χθες δεν είχαν κανένα πρόβλημα και κάποιοι που σήμερα είναι εντάξει αύριο μπορεί να έχουν ανάγκη. Αυτό ας μην το ξεχνάμε ποτέ.

* Δισκογραφικά, τι νέο ετοιμάζετε;

- Ασχολούμαι με πολλά πράγματα συγχρόνως, όπως πάντοτε άλλωστε, και όταν κάτι αρχίσει να συγκεκριμενοποιείται θα σας το πω. Αλλωστε θα έλθω και στην αγαπημένη μου Ελλάδα, να το παρουσιάσω στους αγαπημένους μου φίλους, τη γνώμη των οποίων πάντα εκτιμώ και σέβομαι βαθύτατα. 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Μουσική
Πρόσωπα