Έντυπη Έκδοση

Ζητούμενο οι νέες αναρριχήσεις

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ Χ.Α.

ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ προσπάθεια επαναφοράς της αγοράς προς την περιοχή των 2.300 μονάδων προσβλέπουν αρκετοί αναλυτές.

Είναι αυτοί που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και θεωρούν πως η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Θα πρόκειται όμως, σημειώνουν, για μία ακόμη τεχνικής μορφής αντίδραση, όπως αυτή που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 6-9 Μαρτίου και εκτιμάται πως αποτελεί το συνδετικό στάδιο δύο έντονα πτωτικών περιόδων: αυτής που προηγήθηκε από το φθινόπωρο του 2007 μέχρι τα χαμηλά της άνοιξης φέτος και της επόμενης, που αναμένεται να εκδηλωθεί μόλις ολοκληρωθεί η ανοδική αντίδραση.

Την προηγούμενη εβδομάδα διασπάσθηκαν καθοδικά σημαντικοί σχηματισμοί ανόδου αναδεικνύοντας την αδυναμία των αγορών να κινηθούν άμεσα υψηλότερα. Για το Χ.Α. καθοριστική θεωρήθηκε η... κόπωση του Γενικού Δείκτη όταν δύο φορές προσέγγισε τις 2.260-2.270 μονάδες. Πρόκειται για επίπεδο που διαμορφώνεται από τη μέση τιμή των τελευταίων 200 συνεδριάσεων (ΚΜΟ 200) και δύο φορές (στις 8 και 13/5) αποδείχθηκε ανυπέρβλητη αντίσταση.

Το γεγονός πως ισάριθμες φορές κυρίως εγχώριοι διαχειριστές και επενδυτικοί κύκλοι και λιγότερο ξένοι θεσμικοί ενεργοποίησαν συντονισμένα προγράμματα πωλήσεων ενισχύει την κρισιμότητα της εν λόγω οροφής για την ελληνική αγορά.

Βραχυπρόθεσμα πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα έχει η αμερικανική αγορά, καθώς ο Dow Jones «κινδυνεύει» να υποχωρήσει προς τις 7.800-8.000 μονάδες, δηλαδή μέχρι και 6-8% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Πιέσεις

Σε αυτή την περίπτωση οι πωλητές θα εξακολουθήσουν να έχουν τον πρώτο λόγο πιέζοντας χαμηλότερα και το Χ.Α. Το τελευταίο, στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ακολουθεί και πάλι τις αναδυόμενες αγορές της ΝΑ Ευρώπης παρά τη Φραγκφούρτη και τα αναπτυγμένα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αναλυτές θεωρούν πως εάν δεν κρατήσει η πρώτη περιοχή στήριξης των 2.050 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα, με σημείο αναφοράς τα πολύ σημαντικά επίπεδα των 1.950 μονάδων. Πρόκειται για επίπεδα τιμών όπου έχει διαμορφωθεί επίπεδο στήριξης με βάση στατιστικά στοιχεία της τελευταίας εξαετίας (από τον Ιούλιο του 2003). Λίγο υψηλότερα (στις 2.050-2.100 μονάδες) έχει διαμορφωθεί ακόμα μία ισχυρή στήριξη.

Γι' αυτό το λόγο οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μέσα από αυτό το εύρος (1.950-2.100 μονάδες) να επιχειρηθεί για τρίτη φορά μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 2.300 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζουν πως από τιμές ενδεχομένως και 4-6% χαμηλότερα για τον τραπεζικό κλάδο -καθότι παραμένει η... ατμομηχανή του Χ.Α. - θα μπορούσε να επιχειρηθεί αυτή η «αναρρίχηση».

Ομως έπειτα από ένα δίμηνο ευφορίας και αλλεπάλληλων δηλώσεων για βελτίωση της κατάστασης και διαφαινόμενης έξοδο από την ύφεση, συντηρητικοί παράγοντες συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Τα καλά νέα, που αφειδώς επιχειρήθηκε να περάσουν στις αγορές και να στηρίξουν το μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο ράλι που σημειώθηκε στην Wall τα τελευταία 80 χρόνια τελείωσαν», παρατηρούσε ένας από τους ισχυρότερους ιδιώτες παίκτες του Χ.Α., συμπληρώνοντας πως «στη συνέχεια οι βελτιωμένες αποτιμήσεις θα πρέπει να στηριχτούν σε θεμελιώδη και επιχειρηματικές κινήσεις».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών