Έντυπη Έκδοση

Σχιζοφρένεια

Η ΕΙΔΗΣΗ είναι απίστευτη: η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, για τη διαρροή φορολογικών στοιχείων τριών εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών.

Το υπέροχο στην υπόθεση όμως, το σχιζοφρενικό κερασάκι σε μια σουρεαλιστική, με την κακή έννοια, τούρτα, είναι το ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που βεβαιώνει τα πρόστιμα, και εν προκειμένω καθόλου δεν γουστάρει να βεβαιώσει ένα πρόστιμο που στρέφεται εναντίον μιας Γενικής Γραμματείας του, δηλαδή του εαυτού του.

Να το ξαναπούμε, για να το εμπεδώσουμε: κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι έδωσαν έναν τεράστιο όγκο απόρρητων προσωπικών πληροφοριών, που αφορούν σχεδόν το ένα τρίτο του ελληνικού λαού, σε κάποιες εταιρείες (της αγοράς ακινήτων, ας πούμε), που θα βγάλουν πολλά φράγκα από αυτά τα στοιχεία, και κανείς δεν πάει σπίτι του, κανείς δεν κατηγορείται, κανείς δεν διώκεται, λες και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει προϊσταμένους, δεν έχει διευθυντές που να αναλαμβάνουν οποιαδήποτε ευθύνη. Λες και οι απόρρητες πληροφορίες είναι ξερά φύλλα, που κάποιος άνεμος τις πήρε, τις στροβίλισε και τις άφησε να προσγειωθούν στα γραφεία κάποιων εταιρειών.

Το ερώτημα εάν αυτοί οι υπάλληλοι που ευθύνονται για τη διαρροή είναι εγκληματίες που θησαύρισαν, ή απλώς ηλίθιοι, προφανώς δεν απασχόλησε την ανεξάρτητη Αρχή, που αρκέστηκε στο κερασάκι που λέγαμε, το περιβόητο πρόστιμο.

Μόνο ως επιθεωρησιακό νούμερο μπορεί να νοηθεί - το Κράτος επιπλήττει το Κράτος, αλλά το Κράτος τη σκαπουλάρει τελικά: σαν να βλέπεις έναν μπάτσο να αποφασίζει να περάσει, με το αριστερό του χέρι, χειροπέδες στο δεξί του, με το οποίο τσίμπησε τη μίζα του, αλλά στην πορεία αλλάζει γνώμη, πετάει τις χειροπέδες και παντελονιάζει τα λεφτά.

Ευτυχώς που ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο εκκαθάρισαν το Δημόσιο από τους επίορκους, τους απατεώνες και τους τεμπέληδες. Ευτυχώς που η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη αγρυπνεί. Ευτυχώς που επικρατεί στους κοινωφελείς οργανισμούς μια πλέρια διαφάνεια, ευτυχώς που έπιασαν τόπο οι ρηξικέλευθες ιδέες του Γιώργου Παπανδρέου με το open government, κι όλα τα σχετικά. Και ευτυχώς που οι μηχανισμοί προστασίας του πολίτη από την κρατική αυθαιρεσία απ' τη μία, και από τη βουλιμία του ιδιωτικού κεφαλαίου από την άλλη, λειτουργούν άψογα.

Ας το θυμηθούμε αυτό, όταν μας τηλεφωνήσουν από κανένα καινοφανές real estate για να πουλήσουμε κοψοχρονιά το σπίτι, το χωράφι ή το μαγαζί μας, ας μην αναρωτηθούμε πού στο διάβολο ξέρουν το τηλέφωνό μας, τις ανάγκες μας και τα περιουσιακά μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Σημείο συνάντησης με τον Παύλο Μεθενίτη