Ηλεκτρονική Έκδοση

G7: Απειλή νέων κυρώσεων

Ουκρανία: Διαβουλεύσεις για τη θέρμανση το χειμώνα

Η ΕΕ «ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ» ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕ ΙΣΧΥ

Τελευταία ενημέρωση:

Το Κίεβο και οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία σχεδιάζουν να αρχίσουν διαβουλεύσεις σχετικά με την «προμήθεια» ενέργειας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, και σε αυτές θα συμπεριληφθεί το ακανθώδες ζήτημα του άνθρακα, δήλωσε σήμερα ένας από τους αυτονομιστές ηγέτες, ο Αντρέι Πουργκίν. Επίσης, ανώτεροι Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν σήμερα για να ορίσουν την «ουδέτερη ζώνη» στην ανατολική Ουκρανία

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου «Οι συζητήσεις αυτές θα καταπιαστούν με το ζήτημα της προμήθειας (ενέργειας), περιλαμβανομένων του άνθρακα και της ηλεκτροδότησης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πουργκίν, ένας από τους ηγέτες της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας το Ντονέτσκ», χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε θα αρχίσουν αυτές οι συνομιλίες.

«Δεν τίθεται ζήτημα να τεθούν υπό συζήτηση πολιτικές συμφωνίες», είπε επίσης. Ωστόσο ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο στο Κίεβο ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν δήλωσε ότι «δεν είναι ενήμερος» για οποιαδήποτε τέτοια διαβούλευση ή διαπραγμάτευση.

Οι συνομιλίες στις οποίες αναφέρθηκε ο Πουργκίν θα μπορούσαν να γίνουν στο πλαίσιο των συναντήσεων της λεγόμενης ομάδας επαφής για την Ουκρανία, την ώρα που ο χειμώνας πλησιάζει τόσο για τους αυτονομιστές, όσο και για το Κίεβο, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις παραδόσεις άνθρακα από το Ντονμπάς για να τροφοδοτηθούν ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια.

Η περιοχή Ντονμπάς έλκει το όνομά της από μια τεράστια ανθρακοφόρα λεκάνη. Είναι γνωστή κυρίως για τη βιομηχανία άνθρακα που εξαγόταν σε μεγάλες ποσότητες από εκεί πριν ξεσπάσει η σύγκρουση. Το Κίεβο, στο οποίο έχουν διακοπεί οι παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία λόγω της συνεχιζόμενης διένεξης για τις τιμές, υπέγραψε μια σύμβαση με τη Νότια Αφρική για τις παραδόσεις άνθρακα. Το πρώτο φορτίο αναμένεται να φθάσει στη χώρα τον Οκτώβριο.

Αλλά «έχουν ανάγκη τον δικό μας άνθρακα», εκτίμησε ο Πουργκίν. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται επίσης να εξετάσουν το ζήτημα της ηλεκτροδότησης, καθώς οι αντάρτες και οι ουκρανικές αρχές ελέγχουν η καθεμιά πλευρά ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που τροφοδοτούν περιοχές υπό τον έλεγχο της άλλης πλευράς, εξήγησε.

Στο μεταξύ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένσκο συζήτησαν για το ενδεχόμενο συνάντησής τους, είτε των δύο είτε μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

 
"Ουδέτερη ζώνη" 

Ανώτεροι Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν σήμερα για να ορίσουν την "ουδέτερη ζώνη" στην ανατολική Ουκρανία από την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα αποσύρουν τον βαρύ οπλισμό τους, ανακοίνωσαν Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι μία τριμερής ομάδα, στην οποία μετείχαν και 76 Ρώσοι στρατιωτικοί και εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), συναντήθηκε βόρεια του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ συμφώνησαν, σε συνομιλίες που είχαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, στις 19 Σεπτεμβρίου, στη δημιουργία "ουδέτερης ζώνης" 30 χιλιομέτρων και στην απόσυρση των βαρέων όπλων από την περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας για εκεχειρία, η οποία συνήφθη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη η Ομάδα των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων οικονομικών του κόσμου απείλησαν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις εάν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία που συνήφθησαν στις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ της Λευκορωσίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σε μια ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η G7 χαιρετίζει το πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός το οποίο υπεγράφη την 5η Σεπτεμβρίου και το μνημόνιο της 19ης Σεπτεμβρίου που προβλέπει την χορήγηση «ειδικού καθεστώτος» στην ανατολική Ουκρανία.

Αλλά οι επτά υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ιαπωνία) και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον απαίτησαν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν από τη Ρωσία να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, τις συμφωνίες του Μινσκ και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».

Σε διαφορετική περίπτωση, διεμήνυσαν, θα επιβάλουν έναν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, έπειτα από μια σειρά τιμωρητικά μέτρα που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες, ιδίως από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους.

«Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Μπορεί να αρθούν εάν η Ρωσία τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ανέφεραν. Αλλά στην «αντίθετη περίπτωση, παραμένουμε έτοιμοι να αυξήσουμε τα κόστη για τη Ρωσία», προειδοποίησε η G7.

Η ΕΕ «ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ» ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕ ΙΣΧΥ

Παράλληλα διπλωμάτες στις Βρυξέλλες προέβλεψαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσική Ομοσπονδία στη συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της για να αποτιμηθεί η πρόοδος της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία.

Όταν η ΕΕ υιοθέτησε τις πιο πρόσφατες κυρώσεις της σε βάρος της Μόσχας λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι πρεσβευτές της είχαν συμφωνήσει να επανεξετάσουν το ζήτημα της εφαρμογής τους με βάση την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας ως το τέλος του μήνα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αμβλυνθούν, να ανασταλεί η ισχύς τους ή ακόμη και να ακυρωθούν εάν χρειάζεται.


 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικό αέριο
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ρωσία
Πολεμικές επιχειρήσεις
Ουκρανία