Έντυπη Έκδοση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΠΙΖΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ψαλιδίζουν τους στόχους, φοβούνται τα μέτρα

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών ετοιμάζει να παίξει η κυβέρνηση το τελευταίο της χαρτί, ελπίζοντας να συμφωνήσει με την τρόικα στη χαλάρωση της λιτότητας μέσω των στόχων που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός, αποφεύγοντας έτσι τα νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που οι δανειστές βλέπουν στα 2 δισ. ευρώ για το 2015.

Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα κριθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα κριθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού με βάση τις προβλέψεις που έχει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2014-2018 και ίσως και λίγο «ελαφρύτερες» από αυτές, αφήνοντας προς το παρόν τουλάχιστον στην άκρη τους στόχους του Μνημονίου, οι οποίοι παραμένουν πιστοί στη σκληρή λιτότητα και τα επόμενα χρόνια.

Χαλάρωμα της θηλιάς

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιχειρεί να χαλαρώσει λίγο τη «θηλιά» των υψηλών πλεονασμάτων, ώστε να καταφέρει κατά κύριο λόγο να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει για το 2015 χωρίς νέα μέτρα, με εξαίρεση βέβαια τη διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ακόμη ένα χρόνο, έστω και μειωμένη κατά 30%.

Ηδη στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν φόβοι ότι το δημοσιονομικό κενό θα ξεπεράσει τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ, το οποίο αναφέρει ότι η «τρύπα» θα είναι 900 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ειδικά μισθολόγια, αστοχίες στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και έκτακτες ανάγκες δημιουργούν την αίσθηση ότι αν δεν αλλάξουν οι στόχοι του προγράμματος τότε το κενό θα ξεφύγει κατά πολύ σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αλλωστε, ήδη η τρόικα έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι η συζήτηση ξεκινά με δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2015, ζητώντας από το υπουργείο Οικονομικών να της παρουσιάσει έτοιμο σχέδιο για την κάλυψή του.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει να επιλέξει μεταξύ της ψήφισης νέων μέτρων, ώστε να καλυφθεί η δημοσιονομική «τρύπα», και της αλλαγής των στόχων για να ελαφρύνει το πρόγραμμα και ταυτόχρονα να περιοριστεί το κενό του 2015.

Για παράδειγμα, το ΜΠΔΣ προβλέπει για το 2015 πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ από το 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο και για το 2016 προβλέπει 3,5% του ΑΕΠ από 4,5%. Δηλαδή, το 2015 θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,737 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, αντί 5,648 δισ. που προβλέπει το Μνημόνιο, και το 2016 προβλέπει 6,955 δισ. ευρώ, αντί για 8,882 δισ. που προβλέπει το Μνημόνιο.

Βάσει των διαφορετικών στόχων που καταγράφει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο, παρουσιάζεται δημοσιονομικό κενό μόλις 911 εκατ. ευρώ το 2015, έναντι 2 δισ. ευρώ που αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, 1,927 δισ. ευρώ για το 2016, από 3,8 δισ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη της Κομισιόν, ενώ από το 2017 και μετά στο Μεσοπρόθεσμο δεν καταγράφεται κενό, αλλά αντιθέτως υπερεπίτευξη δημοσιονομικών στόχων, με 111 εκατ. ευρώ το 2017 και 2,47 δισ. ευρώ το 2018 (1,9 δισ. ευρώ δημοσιονομικό κενό εκτιμά η έκθεση της Κομισιόν μόνο για το 2017).

Στις 6 Οκτωβρίου

Παρ' όλ' αυτά στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν είτε να διαψεύσουν είτε να επιβεβαιώσουν τις φήμες περί «ελάφρυνσης» των στόχων, λέγοντας απλά ότι «το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί κανονικά στις 6 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις για το 2015».

Πλέον κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπου εκεί θα κριθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, αλλά και σε μια ενδεχόμενη πολιτική απόφαση στο πλαίσιο της «ελάφρυνσης», ώστε να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο για την υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων που έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Μνημόνιο
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Κρατικός προϋπολογισμός
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Πού εστιάζει η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας