Έντυπη Έκδοση

Υποχώρηση Δένδια έπειτα από... φίλια πυρά

Οι οξύτατες αντιδράσεις και των βουλευτών της συμπολίτευσης για τη μέθοδο fast-track που νομοθετεί η κυβέρνηση, οδήγησαν τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια στην απόσυρση τριών τροπολογιών που είχαν κατατεθεί προς ψήφιση χθες, λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου που ρύθμιζε θέματα Εφοδιαστικής.

Επρόκειτο για τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία μεταβίβαζε ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στα Ελληνικά Ακίνητα, στην εταιρεία Παράκτιο Μέτωπο. Αλλη ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους προϊσταμένους του Δημοσίου και, τέλος, τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία προωθείτο ακόμα περισσότερο το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης και εφαρμογής σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Ο Νίκος Δένδιας, που η απρόοπτη αυτή εξέλιξη τον έφερε προφανώς σε δύσκολη θέση, ανήγγειλε λίγο πριν από το τέλος της συζήτησης την απόσυρσή τους. Αναγνώρισε ταυτόχρονα ότι είναι πολιτικά ορθό να μην κατατίθενται τροπολογίες την ύστατη στιγμή.

Είχε προηγηθεί η εντονότατη κριτική της αντιπολίτευσης, που πρόταξε ως επιχείρημα για την καταψήφιση των ρυθμίσεων την άποψη ότι η κυβέρνηση εν όψει των πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται σε πανικό και κλείνει όπως όπως ανοικτά μέτωπα.

Η συμπολίτευση απέρριψε τους ισχυρισμούς της. Ωστόσο τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. ζήτησαν για λόγους κοινοβουλευτικής τάξης και όχι για λόγους ουσίας, όπως εξήγησαν, την απόσυρσή τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος αλλά και ο εισηγητής του κόμματος Θάνος Μωραΐτης μίλησαν για «θέατρο παραλόγου» και προειδοποίησαν ότι θα καταψηφίσουν εάν δεν αποσυρθούν οι ρυθμίσεις.

Αιχμηρότατος ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Εκανε λόγο για συστηματική παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού του Κοινοβουλίου λόγω του τρόπου που νομοθετεί η κυβέρνηση. «Εξυπηρετείτε τα συμφέροντα εκείνα που επιδιώκουν την απαξίωση της εθνικής αντιπροσωπείας στη συνείδηση του λαού» δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης απευθυνόμενος προς τον κ. Δένδια.

Ανάλογο ήταν και το ύφος της τοποθέτησης του Γιώργου Κοντογιάννη (Ν.Δ.). Εξέφρασε την άποψη ότι αν η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα τοπίο που δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε πολιτικές περιπέτειες πρέπει να τηρεί και την κοινοβουλευτική τάξη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Υπουργείο Ανάπτυξης
Κυβέρνηση