Έντυπη Έκδοση

«Θα μας διευκολύνετε αν αποχωρήσετε»

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτημα για πρόωρη διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ, αποσαφήνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, υπογραμμίζοντας όμως με νόημα ότι είναι δικαίωμα των χωρών να ζητούν τη διακοπή τέτοιων προγραμμάτων εφόσον κρίνουν πως δεν είναι πλέον απαραίτητα.

Ο Τζέρι Ράις, στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις Σαμαρά από το Βερολίνο την περασμένη Τρίτη για μια ενδεχόμενη αποχώρηση από το Ταμείο, τόνισε πως το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης έχει σχεδιαστεί για να λήξει τον Μάρτιο του 2016, ενώ επισήμανε πως τα προγράμματα υπογράφονται σε εθελοντική βάση και οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να ζητούν τη διακοπή τους.

«Η προσοχή του ΔΝΤ είναι εστιασμένη στην έκτη αξιολόγηση και ενδεχόμενη πρόωρη έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα του Ταμείου δεν θα απασχολήσει την επικείμενη αξιολόγηση» είπε χαρακτηριστικά. «Κάθε χώρα μπορεί να αιτηθεί την έναρξη ενός προγράμματος, αλλά και τον τερματισμό του. Εάν μια χώρα πιστεύει πως η χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια δεν είναι πλέον απαραίτητη, μπορεί να το κάνει» κατέληξε.

Προέχει η αξιολόγηση

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ράις απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας πως η προσοχή του Ταμείου επικεντρώνεται στο να γίνει το καλύτερο δυνατό σε συνεργασία με την κυβέρνηση, ώστε ο ελληνικός λαός να βγει το συντομότερο από την κρίση. «Σε κάποιους τομείς έχουμε δει πρόοδο» είπε και προσέθεσε πως η προσοχή τώρα εστιάζεται στη νέα αξιολόγηση.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε πως το κλιμάκιο του Ταμείου, με επικεφαλής τον Ρίσι Γκογιάλ, θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου, με θέματα «κλειδιά» τον προϋπολογισμό του 2015 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιβεβαίωσε πως το κλιμάκιο του Ταμείου θα επιστρέψει πίσω στην Ουάσιγκτον για τις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου (10-12 Οκτωβρίου) και προσέθεσε πως θα επιστρέψει στην Αθήνα σε πλήρη σύνθεση «αργότερα κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο».

«Δεν είστε οι πρώτοι»

Στο Ταμείο κρατούν ουδέτερη στάση στο ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2016. Αξιωματούχοι του υπενθυμίζουν ότι και στο παρελθόν έχουν αποχωρήσει άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και πρόσφατα η Πορτογαλία, ύστερα από δικό τους αίτημα. «Οι χώρες αποχωρούν, όχι το Ταμείο» τόνισε στην «Ε» αξιωματούχος του ΔΝΤ, και συμφώνησε με την παρατήρηση ότι θα υπάρξει ανακούφιση στα υψηλά κλιμάκια από ενδεχόμενη απεμπλοκή του διεθνούς οργανισμού. «Η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται σφοδρή κριτική για τις διασώσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης από τις αναπτυσσόμενες χώρες (Βραζιλία, Ινδία κ.ά.), και μια τέτοια εξέλιξη θα τη διευκόλυνε» είπε ο αξιωματούχος ο οποίος υπογράμμισε ότι «αν βγει το διαζύγιο, θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πληγεί το γόητρο του ΔΝΤ».

Ας σημειωθεί ότι από το 2013 έχουν υπάρξει προτάσεις μέσα από το Ταμείο για εξαγορά του ελληνικού δανείου από τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) σε περίπτωση που δεν θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Πηγές του Ταμείου σε ερώτηση της «Ε» για αν ο ESM ή οι διεθνείς αγορές μπορεί να προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με το ΔΝΤ, είπε ότι «το Ταμείο δανείζει αυτή τη στιγμή την Ελλάδα κοντά στο 1,08% και ότι μαζί με το περιθώριο κέρδους αυτό δεν ξεπερνά το 2%». Στην τελευταία έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το κυμαινόμενο επιτόκιο σε πενταετές ελληνικό ομόλογο διαμορφώθηκε στο 4,75%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κυβέρνηση
ΔΝΤ
Κύριο θέμα
Συναινετικό διαζύγιο με ΔΝΤ