Έντυπη Έκδοση

Εγκλημα και τιμωρία...

Η Ελλάδα είναι η πιο σκληρά δοκιμασμένη χώρα της Ευρώπης από την κάθε μορφής λιτότητα που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη βοήθεια των ΔΝΤ, ΕΚΤ και φυσικά της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, είναι και η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς το κοινωνικό δίχτυ του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), το οποίο μόλις πρόσφατα θυμήθηκε ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. Γιουνκέρ να δηλώσει πως πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκά.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε πιλοτικά με 20 εκατ. ευρώ να ξεκινήσει την εφαρμογή του για το 2013-14 σε 13 δήμους της χώρας, αλλά το 2014 τελειώνει και το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Η χθεσινή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή -οι εκθέσεις του οποίου κατά γενικό κανόνα αξίζουν της προσοχής όλων- αποκάλυψε όλα αυτά τα δεδομένα, υπογραμμίζοντας συγχρόνως το μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής στην Ελλάδα όπου 2,5 εκατ. συμπολίτες μας βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας και επιπλέον 3,8 εκατ. Ελληνες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.

Είναι λοιπόν να μην απορεί κανείς πώς οι σχεδιαστές (τρόικα) και οι εκτελεστές (κυβέρνηση) των δύο Μνημονίων της οικονομικής αποδόμησης και διάλυσης της χώρας δεν φρόντισαν, μέσα στους σχεδιασμούς τους, να περιλάβουν μέτρα κοινωνικής άμυνας στην αποσύνθεση, όπως το ΕΕΕ, αλλά αντίθετα άφησαν την Ελλάδα ουραγό στην εφαρμογή του;

Σήμερα, βέβαια, η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει να δείξει πως προσπαθεί, καθυστερημένα έστω, να περιλάβει στον προγραμματισμό της την πειραματική υλοποίηση του ΕΕΕ. Γεγονός όμως παραμένει πως το 56% του πληθυσμού της χώρας αφέθηκε στο όριο της φτώχειας μέσα σε λίγα χρόνια, χωρίς να ληφθεί κανένα σχετικό μέτρο κοινωνικής στήριξης.

Ακόμη και τώρα που σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί το μέτρο, ο επίσημος στόχος είναι να καλύψει το 7% του πληθυσμού. Αλλά όπως έδειξε η εμπειρία της Πορτογαλίας -η οποία, αν και το ίδιο φτωχή με την Ελλάδα, εφάρμοσε το ΕΕΕ 15 χρόνια πριν -, δεν θα ξεπεράσει το 5%, δηλαδή είναι ζήτημα αν θα καλύψει το 10% των φτωχοποιημένων Ελλήνων.

Αν η Ευρώπη είναι η περιοχή του πλανήτη με το πλέον αναπτυγμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας κι ασφάλισης κατά των ακραίων φαινομένων φτώχειας και ανισοτήτων, η Ελλάδα αποτελεί την πιο φωτεινή της εξαίρεση. Κι αν η επίσημη Ευρώπη έδειξε αδιαφορία να συμπληρώσει το εξοντωτικό πρόγραμμα λιτότητας 5 ετών, που φόρεσε στην Ελλάδα, με μέτρα κοινωνικής προστασίας όπως ο θεσμός του ΕΕΕ και είναι απαράδεκτη για το λόγο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση είναι πολλαπλά ασυγχώρητη που δεν πίεσε για την έγκαιρη κι οργανωμένη εφαρμογή του - εξασφαλίζοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση ακριβώς λόγω των καταστροφικών συνεπειών των Μνημονίων.

Αλλά, βέβαια, υπάρχει το έγκλημα, υπάρχει και η τιμωρία...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις