Έντυπη Έκδοση

Συναγερμός μπροστά στη νέα απειλή

Μείζον ζήτημα για την Τουρκία συνιστούν τα όσα αφορούν στους Κούρδους, και το ενδεχόμενο να φτάσουν στη συγκρότηση δικού τους κράτους

Απρόβλεπτες διεθνείς εξελίξεις, με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στη χώρα, έχει ήδη πυροδοτήσει η συγκρότηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου και η βαρβαρότητα που χαρακτηρίζει τη δράση των τζιχαντιστών.

Οι ίδιοι, άλλωστε, με τους φρικιαστικούς αποκεφαλισμούς αθώων ανθρώπων και τα «μηνύματα αίματος» προς ολόκληρο το Δυτικό Κόσμο, δείχνουν ξεκάθαρα πως δεν αρκούνται και δεν πρόκειται να αρκεστούν σε όσα διαπράττουν στη Μέση Ανατολή. Η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία προέδρευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναδεικνύει την ανησυχία που αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Και η απόφαση της χώρας μας να ενισχύσει με πυρομαχικά τους αμυνόμενους Κούρδους δείχνει τη συνέπειά της στις διεθνείς υποχρεώσεις.

Τα πράγματα για την Ελλάδα γίνονται, όμως, ακόμη πιο σοβαρά εξαιτίας της στάσης που τηρεί η Τουρκία, των συνεπειών που υφίσταται, των κινδύνων που αισθάνεται και των αντιδράσεων που μπορεί να αναπτύξει. Μείζον, βεβαίως, ζήτημα για τη γείτονα συνιστούν τα όσα αφορούν στους Κούρδους, την ενίσχυσή τους από το Δυτικό Κόσμο και το ενδεχόμενο να φτάσουν στη συγκρότηση δικού τους κράτους, που, αργά ή γρήγορα, μπορεί να προκαλέσει ακρωτηριασμό των ανατολικών της άκρων. Ακόμη πιο άμεσο, ωστόσο, είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει από τη μαζική εισροή κυνηγημένων Κούρδων, που μόνο τις τελευταίες μέρες αγγίζουν το μισό εκατομμύριο. Και όλα αυτά αφορούν άμεσα τη χώρα μας, καθώς το ελάχιστο που μπορεί να δούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών εισροών.

Βεβαίως παραμένει ακόμη αναπάντητο το ερώτημα για τη στάση που μπορεί να τηρήσει η γειτονική χώρα απέναντι στο Χαλιφάτο. Το γεγονός ότι η Αγκυρα, ύστερα από παζαρέματα με τους τζιχαντιστές, κατάφερε να απελευθερώσει τους σαράντα εννιά ομήρους που κρατούσαν δεν είναι καθόλου ασήμαντο. Εξακολουθεί, άλλωστε, να παζαρεύει σκληρά τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση του κόσμου απέναντι στην εξτρεμιστική φονταμενταλιστική απειλή. Σταθερά προσηλωμένη στα ανατολίτικα παζάρια, επαναλαμβάνει το δόγμα «εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν». Και αυτό δεν μπορεί να αγνοείται. Οπως δεν μπορεί να αγνοείται και η πάγια πρακτική της να εξάγει προς τα δυτικά τις κρίσεις που αντιμετωπίζει από οποιαδήποτε άλλη πλευρά της.

Προφανώς, λοιπόν, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, τις τελευταίες μέρες, η Τουρκική Αεροπορία πύκνωσε δραματικά τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Οπως δεν ήταν καθόλου τυχαίες και οι δηλώσεις των ηγετών της για το Κυπριακό. Ούτε βέβαια και οι εκμυστηρεύσεις των Αμερικανών για την πρόθεσή τους να εμπλακούν στην υπόθεση της Κύπρου κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ούτε, πάνω από όλα, τα όσα διαδραματίζονται στον ενεργειακό τομέα από το Ιόνιο έως την Κύπρο και από εκεί έως τη Συρία και το Ιράκ. Το χαλιφάτο, άλλωστε, των ισλαμιστών εγκαταστάθηκε κυριολεκτικά πάνω σε πλούσιες πετρελαιοπηγές. Και ο ενεργειακός πλούτος στις θάλασσες της Ελλάδας και της Κύπρου αναβαθμίζει, ακόμη περισσότερο, τη σπουδαιότητά τους και προκαλεί έντονα το διεθνές ενδιαφέρον.

Πέρα από όλα αυτά, ωστόσο, δεν μπορεί να υποτιμάται το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος χαράσσουν μαζί, όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και πολιτισμικά, το ανατολικό σύνορο του Δυτικού Κόσμου. Και όλα αυτά συνθέτουν πιεστικές καταστάσεις, προδιαγράφουν κινήσεις και δημιουργούν ευκαιρίες. Επισημαίνουν, ταυτόχρονα, πως η Ελλάδα, όαση σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας, υποχρεούται όχι μόνο να διατηρήσει και να αναδείξει το μείζον αυτό αγαθό αλλά και να το αξιοποιήσει, για να βγει ωφελημένη από ό,τι κι αν ακολουθήσει στην ταραγμένη γειτονιά μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Αρθρο