Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΛΑΡΙΣΑΣ, ΠΑΤΡΑΣ, ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Στον εισαγγελέα με εντολή Κυριάκου

Πραγματοποίησε τελικά τις απειλές του σκληραίνοντας παράλληλα τη στάση του προς το κίνημα... ανυπακοής των δημάρχων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και έστειλε χθες στον εισαγγελέα τους δημάρχους Χαλανδρίου, Λάρισας, Πάτρας, Νίκαιας-Ρέντη και Ζωγράφου, οι οποίοι δεν επέτρεψαν την είσοδο στους επιθεωρητές ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) για τον επανέλεγχο των συμβάσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι είναι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που θα κρίνει πώς θα αντιμετωπίσει τους δημάρχους, υπογραμμίζοντας ότι εκείνος δεν είναι αρμόδιος για αυτό. Πάντως οι εκθέσεις στάλθηκαν χθες το πρωί στην κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπήρχε η εκτίμηση ότι «η υπόθεση βρίσκεται, πλέον, στα χέρια της Δικαιοσύνης».

Σαφέστατα όμως ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να στείλει μήνυμα και στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία μαζί με 19 δημάρχους που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται επίσης τον επανέλεγχο των συμβάσεων. Το σκεπτικό της κ. Δούρου αναπτύχθηκε από την ίδια στην ομιλία της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου τόνισε ότι στην πραγματικότητα γίνεται επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων των συμβάσεων. Το υπουργείο, είπε η κ. Δούρου, «ακυρώνει ουσιαστικά το ΠΔ 164/2004, το οποίο έχει κριθεί θετικά από: ΣτΕ, Αρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο, και δίνει στο ΑΣΕΠ τον κεντρικό ρόλο του ελέγχου. Εχει επίσης επιβεβαιωθεί αμετάκλητα και με δύναμη δεδικασμένου και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2006. Ποιος τηρεί τη νομιμότητα και ποιος όχι;», αναρωτήθηκε, καταλήγοντας η νέα περιφερειάρχης.

Οσον αφορά την... πολιτική ταυτότητα των πέντε δημάρχων που στάλθηκαν στον εισαγγελέα διότι αρνήθηκαν τον έλεγχο έπειτα από σχετικές αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων:

* Οι τρεις (Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης και Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη) εξελέγησαν με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο ένας (Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης) προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ και,

* Ο τελευταίος (Πατρέων Κώστας Πελετίδης) εξελέγη με τη σημαία του ΚΚΕ.

Παραπληροφορεί

Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά οξύτατη είναι η επίθεση των εργαζομένων στους δήμους κατά του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη σαν τον καλύτερο «υπάλληλο της τρόικας» και τον κατηγορεί ότι παραπληροφορεί με στόχο να τρομοκρατήσει και να προκαλέσει ρήγμα στους εργαζομένους.

Κατά την Ομοσπονδία, σε κανέναν δήμο (πλην δύο -του Ρεθύμνου και του Ασπρόπυργου) δεν έχει επιτραπεί η είσοδος στους ελεγκτές. Αντίθετα, ο υπουργός υποστηρίζει ότι από τους δέκα δήμους που επισκέφτηκαν οι επιθεωρητές, στους πέντε ο έλεγχος διεξάγεται κανονικά.

Στους υπόλοιπους τρεις (από τους πέντε δήμους), τονίζουν οι εργαζόμενοι, δεν επιτρέπεται από τους εργαζομένους η είσοδος στους ελεγκτές-επιθεωρητές.

Επίσης η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, δηλαδή 320 από τους 325, έχουν απορρίψει τη «συγκριτική αξιολόγηση» που προωθείται από το υπουργείο προκειμένου να δημιουργηθούν «δεξαμενές» εργαζομένων προς απόλυση, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η ΠΟΕ-ΟΤΑ απαντά στον κ. Μητσοτάκη ότι οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά με την επιστράτευση και της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να περάσει, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα και εργασίες που σχετίζονται με τη διαδικασία της «συγκριτικής αξιολόγησης» και του προσχηματικού επανελέγχου μετατροπής των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια, καθώς δεν πρόκειται να συναινέσουν σε ένα έγκλημα που στόχο έχει τους ίδιους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
Εισαγγελικές έρευνες
ΟΤΑ
ΠΟΕ-ΟΤΑ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης