Έντυπη Έκδοση

* ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Φύτεψε αμυγδαλιά στο σπίτι του Ελ. Βενιζέλου

Η βρετανική πρεσβευτική κατοικία, το «κομψό» σπίτι που έχτισε η Ελενα Σκυλίτση-Βενιζέλου για το σύζυγό της Ελευθέριο Βενιζέλο το 1932, στην οδό Λουκιανού, φιλοξένησε χθες την εκδήλωση με την οποία η βρετανική πρεσβεία τίμησε την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ελληνα πολιτικού.

Στην εκδήλωση παρευρέθη ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος συνδέεται με οικογενειακούς δεσμούς με την οικογένεια του Ελευθέριου Βενιζέλου, φυτεύοντας μια αμυγδαλιά στον κήπο της βρετανικής κατοικίας. Απευθυνόμενος στους παρισταμένους, είπε: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μάς άφησε μια παρακαταθήκη. Είναι τραγωδία να κάνεις εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά προβλήματα. Ο λαϊκισμός είναι επικίνδυνος στην εσωτερική πολιτική αλλά θανάσιμα επικίνδυνος στην εξωτερική πολιτική».

Ακολούθησαν ομιλίες του καθηγητή Θάνου Βερέμη, του καθηγητή Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη και του πρώην πρέσβη στην Ελλάδα, καθηγητή Sir Michael Llewellyn Smith, με τίτλο «Βενιζέλος και Βρετανία».

Ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως τον πιο διορατικό και πιο τυχερό από όλους τους εθνικούς ηγέτες των Βαλκανίων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Σάκη Κυπραίου, Χάρης Οικονομόπουλος, Αρτεμισία Λυμπεράκη, Ντέιβιντ Μπέιτς, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το λυράρη Ρος Ντέιλι και την Κέλλυ Θωμά.

Το ωραίο νεοκλασικό της οδού Λουκιανού, μετά το θάνατο του Βενιζέλου το 1936, αγοράστηκε από το βρετανικό κράτος -όπως ήταν η επιθυμία του ίδιου του Βενιζέλου και έπειτα από τη ζωηρή επιμονή της Ελενας. Μάλιστα μετά το κλείσιμο της συμφωνίας η Ελενα Βενιζέλου έγραψε: «Νιώθω βαθιά ικανοποίηση ξέροντας πως το παλιό μου σπίτι είναι τώρα ιδιοκτησία του Βρετανικού Δημοσίου και πως μπορεί να βοηθήσει, μέχρις ενός ορισμένου σημείου τουλάχιστον, να εξυπηρετούνται στην Ελλάδα τα συμφέροντα της χώρας που γεννήθηκα, όπου πέρασα ένα τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μου και για την οποία ο αείμνηστος σύζυγός μου έτρεφε σ' ολόκληρη τη ζωή του, όπως κι εγώ, αισθήματα βαθύτατου θαυμασμού».

Τη βρετανική κατοικία κοσμούν αξιόλογα έργα τέχνης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το διάσημο πορτρέτο του λόρδου Βύρωνα με ηπειρώτικη φορεσιά, έργο του Τόμας Φίλιπς. Ενα από τα πιο συναρπαστικά ιστορικά γεγονότα που γνώρισε η κατοικία ήταν η επίσκεψη του Ουίνστον Τσόρτσιλ τον Δεκέμβριο του 1944.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδηλώσεις
Νέα Δημοκρατία