Έντυπη Έκδοση

ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗ, ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΑ 9,8 ΔΙΣ. ΤΟΥ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ ΦΟΡΟΥ

Το χέρι στην τσέπη για τις τράπεζες

Μέσα σε ένα 24ωρο η κυβέρνηση κατέθεσε και στη συνέχεια ψήφισε τον αναβαλλόμενο φόρο για τα τραπεζικά ιδρύματα, που σύμφωνα με την αντιπολίτευση αποτελεί ακόμη ένα δώρο για τους τραπεζίτες.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, που εισηγήθηκε τη ρύθμιση στη Βουλή, ανέφερε ότι βάσει της τροπολογίας το Δημόσιο εγγυάται ότι θα χορηγήσει στις τράπεζες ομόλογα σε περίπτωση που ο αναβαλλόμενος φόρος των 9,8 δισ. δεν συμψηφιστεί με κέρδη της επόμενης 30ετίας.

Ο υπουργός Οικονομικών συσχέτισε τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία και με τα επικείμενα stress tests των τραπεζών, που, όπως είπε, θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερες δυνατότητες επίλυσης σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και ενίσχυση της ρευστότητας.

Η αντιπολίτευση πάντως δεν υιοθέτησε τις προτροπές του για ψήφιση της ρύθμισης. Αντίθετα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέκρινε τον υπουργό ότι «με αεροπλανικές εκπρόθεσμες τροπολογίες προωθεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, χρησιμοποιώντας τον αναβαλλόμενο φόρο, που είναι ένα μεγάλο δώρο προς τους τραπεζίτες για να συμψηφίσουν τις απώλειες που υπέστησαν λόγω του κουρέματος των ομολόγων τους». Χαρακτήρισε εξάλλου στημένο το παιχνίδι, τονίζοντας ότι τα δανεικά που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός και εντόκως πρέπει να τα πάρει πίσω, η κυβέρνηση τα σκορπά και τα πετά προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς τους.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Χαρδούβελης υποστήριξε ότι ο αναβαλλόμενος φόρος ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου και ότι εφαρμόστηκε το 2012 λόγω της αναδιάρθρωσης του χρέους. Επέμεινε ότι η τροπολογία ενισχύει τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και το καθιστά ισότιμο με τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα.

Οξύτατος ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θοδωρής Δρίτσας. Προέβλεψε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων και ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης, επειδή, όπως είπε, θα δεσμεύσει τον ελληνικό λαό για τα τραπεζικά ιδρύματα.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ) υπογράμμισε ότι η τροπολογία θα έπρεπε να περάσει από εκτενή διαβούλευση, ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ κράτησε αποστάσεις από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «άσφαιρη» αντιπαράθεση μεταξύ τους. Ανάλογες αιτιάσεις προέβαλε και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γαβριήλ Αβραμίδης.

Η ρύθμιση ψηφίστηκε τελικά μόνο από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Υπουργείο Οικονομικών
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κρατικά ομόλογα