Έντυπη Έκδοση

Αριστερά: «κατάληψη» της εξουσίας ή ανάληψη ευθύνης;

Η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση είναι εν δυνάμει κυβέρνηση. Η Αριστερά ή η Αριστερά με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έχει τον πρώτο λόγο. Θα τον κρατήσει όμως;

Βιώνουμε την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος με την οικονομία σε βαθιά ύφεση, το έλλειμμα (στην πραγματικότητα) εκτός ελέγχου, το χρέος στα ύψη, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια σε ελεύθερη πτώση.

Αρα, πού βρισκόμαστε; Η πολιτική χρεοκοπία με την οικονομική είναι δίδυμες αδελφές. Αδελφή τους, επίσης, η κοινωνική χρεοκοπία. Ολες κόρες της διαφθοράς...

Θα 'ναι η αυριανή κυβέρνηση μια Αριστερά της ανατροπής και της ευθύνης; Θα συγκρουστεί ή διά της τεθλασμένης θα «καταλάβει» την εξουσία, για την εξουσία;

Θα προχωρήσει στον ηθικό καθαρμό, κόντρα στην κρίση των θεσμών και κόντρα στις ελαστικές συνειδήσεις;

Οι συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και παίρνουν.

Ο κ. Τσίπρας είδε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, όπου και επανέλαβε την πρόθεσή του για την επαναφορά του κατώτατου μισθού ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στη διαθεσιμότητα, στην αξιολόγηση και τις απολύσεις.

Στη συνάντηση με το Προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, υπήρξε συμφωνία σε ένα ρεαλιστικό «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης». Βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αφόπλισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντάς του ότι υπήρξε στα νιάτα του αριστερός. Τον έβαλε σίγουρα σε σκέψεις.

Αν πηγαίνατε στο Αγιον Ορος, εσείς φίλοι αναγνώστες (οι φίλες δεν μπορούν ακόμα...), για πνευματική αναζήτηση κανείς δεν θα το μάθαινε. Δίχως κάμερες, δίχως καμπάνες και τυμπανοκρουσίες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κακά τα ψέματα, ανέβηκε ως εξουσία.

Σκεφτόμουν πολύ απλά για το πού θα συναντηθούν «οι δρόμοι του Αγίου Ορους και μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και εντυπωσιάσθηκα πληροφορούμενος από τα ΜΜΕ ότι ο καθηγούμενος της Μονής Καρακάλλου, ο οποίος απουσίαζε στην Κρήτη, επέστρεψε άρον άρον για να συναντηθεί με τον πρόεδρο ώστε να τον ευλογήσει, παρά το γεγονός πως ουκ ολίγοι μητροπολίτες και μοναχοί τον ονόμαζαν «Μέγα Αρχηγό της Αθεΐας».

Ναι. Η συνάντηση της Εκκλησίας με την Αριστερά έφερε την ευνοϊκή τροπολογία για τον κλήρο με θεσμοθέτηση του αφορολόγητου για καθαρό ποσό σύνταξης ύψους 9.500 ευρώ για τους μοναχούς του Αγίου Ορους, αλλά και το αφορολόγητο άλλων μοναστηριών της χώρας. Με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να δηλώνουν «παρών». Μια Αριστερά... που ελίσσεται.

Από την άλλη, άμεση η αντίδραση και απόλυτη η αντίθεση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην εξαγγελία του κ. Ράσμουσεν (γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ) σχετικά με την εμπλοκή και παρουσία της Συμμαχίας στην Ουκρανία. Μια Αριστερά... που μάχεται.

Είχε καιρό να ακουσθεί και το «Εξω από το ΝΑΤΟ».

Αλήθεια, ποια είναι η γνήσια Αριστερά και πόσο απέχει το Κόμο της Ιταλίας από την πόλη Σουργκούτ της Σιβηρίας;

Στο όμορφο Κόμο της Ιταλίας, στο συμπόσιο που οργάνωσε το Ιταλικό Ιδρυμα Αμπροζέτι στην Βίλα ντ' Εστε, ο κ.Τσίπρας βρήκε συνομιλητές, μεταξύ άλλων, τον γνωστό Μάριο Μόντι, τον Γεργκ Ασμουσεν, υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας και τον Ζαν - Κλοντ Τρισέ (πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ).

Εκεί λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα «δεν είναι μια απειλή για την Ευρώπη, αλλά μια πρόκληση προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο κοινό μας πρόβλημα».

Δεν ήταν λίγες οι εσωτερικές γκρίνιες και οι έντονες αντιδράσεις, γι' αυτή τη συνάντηση, ιδιαίτερα από την Αριστερή Πλατφόρμα. Υπ' όψιν ότι σ' αυτό το φόρουμ έχουν προσκληθεί και παρευρεθεί, κατά καιρούς, φανταχτερά και ηχηρά ονόματα όπως η Κριστίν Λαγκάρντ και ο... φίλος του Ελληνισμού Χένρι Κίσινγκερ.

Η άλλη Αριστερά, η «κομμουνιστική», πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στη Σιβηρία, στην πόλη Σουργκούτ, σε εκδήλωση προς τιμή του Νίκου Ζαχαριάδη.

Η κ. Αλέκα Παπαρήγα είπε για το τιμώμενο πρόσωπο: «Από το 2011 δεν τον συνοδεύει καμία ποινή, καμία καθαίρεση και υποψία, καθώς αποκαταστάθηκε... απαλλαγμένος από συκοφαντικές και ανυπόστατες κατηγορίες».

Απέχει, πράγματι, πολύ η Βίλα ντ' Εστε στο Κόμο της Ιταλίας από την πόλη Σουργκούτ της Σιβηρίας. Μεγάλη και η ιδεολογική απόσταση.Τελείως διαφορετικοί οι ιστορικοί και οι πολιτικοί συμβολισμοί.

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημοκρατική Αριστερά και άλλα μικρότερα κόμματα κρατούν μια σφραγίδα που γράφει «ΑΡΙΣΤΕΡΑ» και υπογράφουν. Ο λαός όμως θα τους «δώσει» το γνήσιο της υπογραφής.

Κάποιοι άλλοι αριστεροί προσπαθούν να ανοίξουν το τόξο προς το κέντρο όπως οι μεταρρυθμιστές της ΔΗΜΑΡ, πέφτοντας πάνω στη... Δημοκρατική Παράταξη, απεμπολώντας τις αριστερές τους καταβολές.

Δεν πρέπει να ξεχνά η Αριστερά ότι επιθυμεί και επιδιώκει να κυβερνήσει μια χώρα που βρίσκεται στην τρίτη θέση των πιο δυστυχισμένων χωρών του κόσμου (μετά τη Βενεζουέλα και τη Νότιο Αφρική). Δεν πρέπει να ξεχνά ότι απευθύνεται σε ένα λαό που έχει γονατίσει, αλλά θα σηκωθεί σίγουρα στις αναμετρήσεις που έρχονται...

Η ανάληψη της ευθύνης είναι μονόδρομος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις