Έντυπη Έκδοση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΣΕ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Το όνειρο αναβάλλεται για το 2020

Ενα σχέδιο κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα επιτρέψει στο Κίεβο να καταθέσει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση «σε χρονικό διάστημα έξι ετών», παρουσίασε χθες στο Κοινοβούλιο ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Αυτός ο Ουκρανός μπορεί και να προλάβει την ένωση με την Ε.Ε. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είχε κάνει αίτηση από τη δεκαετία του '60... Αυτός ο Ουκρανός μπορεί και να προλάβει την ένωση με την Ε.Ε. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είχε κάνει αίτηση από τη δεκαετία του '60... Οι τομείς προτεραιότητας της μεταρρύθμισης περιλαμβάνουν τη διάλυση του συστήματος διαφθοράς, την αποκέντρωση εξουσιών, τη μεταρρύθμιση του συστήματος φορολόγησης, αλλά και την ενίσχυση του νόμου και των σωμάτων ασφαλείας και την ανεξαρτησία στον ενεργειακό τομέα.

«Στόχος των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεών μας είναι να αποκτήσουμε επίπεδα διαβίωσης όμοια με εκείνα της Ευρώπης και το 2020 να υποβάλουμε αίτημα εισδοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εναλλακτική είναι να παραμείνουμε με τη Ρωσία», υπογράμμισε ο Ποροσένκο.

Το Κοινοβούλιο επικύρωσε μια συμφωνία-ορόσημο για τη σύνδεση της Ουκρανίας με την Ε.Ε. στις 16 Σεπτεμβρίου, αν και η εφαρμογή του εμπορικού της μέρους θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, προκειμένου να κατευναστεί η Ρωσία, που δηλώνει ότι η συνθήκη θα πλήξει τις αγορές της. «Η Ουκρανία θα πρέπει να διευθετήσει όλα της τα προβλήματα με τη Μόσχα πριν μπορέσει να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή του στον προεδρικό θώκο στα τέλη του Μαΐου, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το κύριο και πλέον επικίνδυνο μέρος του πολέμου έχει πια περάσει, χάρη στον ηρωισμό των στρατιωτών της Ουκρανίας», όπως είχε χαρακτηριστκά.

Στο μεταξύ η σημαντική υποχώρηση του ουκρανικού νομίσματος γρίβνα, κατά 40% έναντι του δολαρίου, από την αρχή του πολέμου τον οδήγησε την περασμένη βδομάδα να κάνει έκκληση προς το ΔΝΤ και τη Δύση για επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια σε μια πρσπάθεια να σταθεροποιηθεί το νόμισμα.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, έκανε έκκληση προς τη Δύση να μην άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει κατά της Ρωσίας, εφόσον η Ουκρανία δεν επανακτήσει «το σύνολο της επικράτειάς της».

Είχε προηγηθεί, από το ίδιο βήμα, η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ότι οι δυτικές χώρες θα άρουν τις κυρώσεις, αν η Ρωσία επιλέξει «το δρόμο της διπλωματίας και της ειρήνης».

(ΠΗΓΕΣ: AFP-Reuters- ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ευρωπαϊκή Ένωση