Έντυπη Έκδοση

Ομπάμα: Δεν κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον Εμπολα

Την εκτίμηση ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Εμπολα στη Δυτική Αφρική είναι πολύ περιορισμένες και αργές, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια συνεδρίασης του ΟΗΕ, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα μεγαλύτερη κινητοποίηση.

Καμπάνια για ενημέρωση κατά του Εμπολα, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Καμπάνια για ενημέρωση κατά του Εμπολα, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας «Σημειώνονται πρόοδοι κι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ομως θέλω να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν προχωράμε αρκετά γρήγορα, δεν κάνουμε αρκετά. Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι η απάντηση σε μια επιδημία τέτοιου εύρους πρέπει να είναι ταυτόχρονα άμεση και συνεχής» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ οι πρόεδροι της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε, χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, ζήτησαν από τους παγκόσμιους ηγέτες που συμμετέχουν στη διάσκεψη του ΟΗΕ να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας, από την οποία έχουν πεθάνει περισσότεροι από 3 χιλιάδες άνθρωποι στη Δυτική Αφρική, σε σύνολο 6.263 κρουσμάτων στις πέντε χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία.

Εντονότερο παραμένει το πρόβλημα στη Λιβερία, με την πρόεδρο της χώρας να κάνει λόγο για ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή και την κατάρρευση των υποδομών, καθώς σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν από τον ιό.

Οδοφράγματα

Στη Γουινέα -στην περιοχή Φασανκόνι- ντόπιοι έχουν στήσει οδοφράγματα για να εμποδίσουν τις ομάδες κρούσης κατά του ιού που επιχειρούν να εισέλθουν στην περιοχή. Παρ' ότι η εξάπλωση του ιού φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί στη χώρα απ' όπου άρχισε η επιδημία, ο πρόεδρος Κορόμα δήλωσε πως ο Εμπολα είναι «χειρότερος και από την τρομοκρατία», ενώ τόνισε ότι οι εθνικές και διεθνείς αντιδράσεις είναι ανεπαρκείς. Την ιδια ώρα η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει την οικονομική βοήθεια από 230 σε 400 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του Εμπολα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύτηκε να προσφέρει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ για τον ίδιο σκοπό, ανεβάζοντας τη συνολική συνεισφορά της Ε.Ε. σε 180 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. ΓΙΟΥΛΑ ΖΑΧΙΩΤΗ

(Πηγές: ΑΠΕ-AFP-Reuters-Γερμ. Πρακτορείο)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
ΗΠΑ
Αφρική