Έντυπη Έκδοση

Πορνεία και ναρκωτικά ανεβάζουν το ισπανικό ΑΕΠ

Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία αύξησαν κατά σχεδόν 10 δισ. ευρώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας το 2010, σύμφωνα με αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας, (ΙΝΕ) κατ' απαίτηση των νέων ευρωπαϊκών κανόνων.

Για το 2013 το ΑΕΠ αναθεωρείται προς τα πάνω κατά 2,56%, στο 1,081 τρισ. ευρώ, αλλά το Ινστιτούτο δεν διευκρινίζει ποιο ποσοστό του προϊόντος αντιστοιχεί σε εκτός νόμου δραστηριότητες. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αυτό το ποσοστό με τους νέους κανόνες, γιατί τώρα είναι πιο δύσκολος ο ακριβής υπολογισμός των δαπανών στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης αλλά και στον τομέα της άμυνας.

Για το 2010, τη μόνη χρονιά για την οποία το ΙΝΕ δέχθηκε να δώσει ακριβή ποσοστά «κατ' εξαίρεση», υπολογίστηκε ότι οι παράνομες δραστηριότητες αντιστοιχούσαν στο 0,87% του ΑΕΠ, ήτοι σε 9,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η πορνεία υπολογίζεται ότι συνεισέφερε 0,35% της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, ή 3,783 δισ. ευρώ, και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών 5,405 δισ., ή 0,5% του ΑΕΠ.

Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., έδωσε προθεσμία έως την 1η Σεπτεμβρίου στα κράτη-μέλη για να συνυπολογίσουν τις παράνομες δραστηριότητες που δημιουργούν σημαντικά έσοδα (λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πορνεία) στις εθνικές στατιστικές, θεωρώντας πως πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές οι οποίες γίνονται «ελεύθερα», δηλαδή μεταξύ συναινούντων ενηλίκων.

Ο κανόνας αυτός προκάλεσε όμως έντονες αντιδράσεις. Ιδίως η Γαλλία αρνείται να προσμετρήσει την πορνεία στο ΑΕΠ της, καθώς κρίνει ότι πρόκειται για κάθε άλλο παρά για μια «εμπορική δραστηριότητα η οποία διεξάγεται ελεύθερα». Επίσης η Σουηδία, όπου η «αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών» αποτελεί ποινικό αδίκημα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει ουδεμία τέτοια προσαρμογή. Κ.Π.

(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία