Έντυπη Έκδοση

Δολοφόνησαν Ιρακινή δικηγόρο

Το Ισλαμικό Κράτος βασάνισε και σκότωσε μια Ιρακινή δικηγόρο, ειδικευμένη σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως καταγγέλλουν τα Ηνωμένα Εθνη, επισημαίνοντας ότι η οργάνωση επιτίθεται συχνά σε γυναίκες, ότι έχουν επιβεβαιωθεί εκτελέσεις, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι ίσως να υπάρχει και διακίνηση γυναικών.

Η Σαμίρα Αλι αλ Νουάιμι Η Σαμίρα Αλι αλ Νουάιμι Σύμφωνα με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζάιντ Ράαντ Χουσέιν, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους απήγαγαν την περασμένη εβδομάδα τη Σαμίρα Αλι αλ Νουάιμι, Ιρακινή δικηγόρο, από το σπίτι της στη Μοσούλη, επειδή κατηγόρησε την οργάνωση μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι κατέστρεφε αρχαία τεμένη. Την κατηγόρησαν για αποστασία -δηλαδή απάρνηση της πίστης του Ισλάμ- και, αφού τη βασάνισαν επί μέρες, την εκτέλεσαν προχθές πυροβολώντας την δημοσίως.

«Αυτή η τρομακτική δημόσια εκτέλεση μιας θαρραλέας γυναίκας -τα μόνο όπλα της οποίας ήταν οι λέξεις που χρησιμοποιούσε υπερασπιζόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα των άλλων- αποκαλύπτει πλήρως τη χρεοκοπημένη ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους και των συμμάχων του», δήλωσε ο Χουσέιν. Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Κόλπο χαρακτήρισε τη δολοφονία, καθώς και άλλες ενέργειες των τζιχαντιστών, ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο ΟΗΕ επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές αναφορές εγκλημάτων κατά γυναικών στη Μοσούλη. «Οι μορφωμένες γυναίκες που εργάζονται ως επαγγελματίες φαίνεται πως απειλούνται ιδιαίτερα» υπογραμμίζουν τα Ηνωμένα Εθνη, αφού το ΙΚ εκτέλεσε τον Ιούνιο δύο γυναίκες πολιτικούς, ενώ μία ακόμη αγνοείται. Ταυτόχρονα, το ΙΚ κρατάει αιχμάλωτες εκατοντάδες γυναίκες της μειονότητας των Γεζίντι, για τις πολλές από τις οποίες εκφράζονται ανησυχίες ότι ίσως έχουν πουληθεί ως σκλάβες ή εξαναγκάζονται σε διάφορες μορφές γάμων.

* Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε «τις απαγωγές, την κράτηση αιχμαλώτων και τις δολοφονίες» που διαπράττει στη Συρία το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα
Διεθνής τρομοκρατία