Έντυπη Έκδοση

Με αεροπορικές διαδρομές απάντησε το Παρίσι

Αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους διεξήγαγαν χθες γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς ο αποκεφαλισμός του Ερβέ Γκουρντέλ μάλλον ενίσχυσε, παρά απέτρεψε τη γαλλική δράση.

Η εκτέλεση ένωσε το Κοινοβούλιο υπέρ του προέδρου Ολάντ, ο οποίος είπε ότι η χώρα βρίσκεται πλέον «σε πόλεμο με τους απανταχού τζιχαντιστές». Το Παρίσι κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ενωση για παθητικότητα στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και πήρε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μετά τις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται επίθεση στο μετρό.

Μετά τον αποκεφαλισμό, ο Ολάντ συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο αποφάσισε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς θέσεων του Ι.Κ. και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλους τους δημόσιους χώρους και τις συγκοινωνίες. Ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε τη «δειλή» και «απεχθή» δολοφονία του Ερβέ Γκουρντέλ. Η Γαλλία «ζει μια δοκιμασία, αλλά δεν υποκύπτει ποτέ στον εκβιασμό», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η δολοφονία ενισχύει την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί ενάντια στην εξτρεμιστική οργάνωση και να συνεχίσει τα πλήγματα στο Ιράκ «για όσο καιρό είναι απαραίτητο». Στη Βουλή, η αντιπολίτευση εξέφρασε την υποστήριξή της στην κυβέρνηση Ολάντ. Δεξιοί βουλευτές μίλησαν για «εθνική ενότητα κατά της τρομοκρατίας».

Επειτα από ερώτημα που τέθηκε από τον περίγυρο του θύματος, ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας και άμυνας δήλωσαν κατηγορηματικά ότι ο Γκουρντέλ δεν θα μπορούσε να έχει διασωθεί. «Είναι πολύ πιθανό ο Ερβέ Γκουρντέλ να εκτελέσθηκε αμέσως μετά τη σύλληψή του», υπογραμμίζει ο Πιερ Σερβάν, ειδικός στρατιωτικός σύμβουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι τζιχαντιστές δεν είχαν πρόθεση να διαπραγματευθούν με τη Γαλλία και γι' αυτό το λόγο έδωσαν χρονικό περιθώριο μόνο 24 ώρες.

Καταδίωξη

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αλγερίας ξεκίνησαν χθες μεγάλη επιχείρηση για την ανεύρεση της σορού και την «εξουδετέρωση» της οργάνωσης Τζουντ αν Χιλάφα. Σύμφωνα με τοπική πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, στην επιχείρηση συμμετέχουν 3.000 στρατιώτες, ενώ το υπουργείο Αμυνας της Αλγερίας εξέφρασε την αποφασιστικότητα των αρχών «να καταδιώξουν εγκληματίες, όπου και αν βρίσκονται, μέχρι την εξόντωσή τους και την εκκαθάριση της χώρας από τις απεχθείς τους πράξεις».

Η Γαλλία επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι η παθητικότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας επέτρεψε τη δημιουργία εσωτερικού χάους και ενθάρρυνε έμμεσα τη ριζοσπαστικοποίηση των ισλαμιστών μαχητών. «Οπως και πολλοί άλλοι, η Γαλλία είχε ζητήσει την ανάληψη δράσης εδώ και τρία χρόνια», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Η Ε.Ε. με τη σειρά της καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία», προσθέτοντας ότι είναι «περισσότερο παρά ποτέ ενωμένη», ώστε να στηρίξει τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Η οργάνωση Τζουντ αν Χιλάφα έκανε την εμφάνισή της τον Αύγουστο, ανακοινώνοντας ότι εγκατέλειψε την Αλ Κάιντα, την οποία κατήγγειλε για «παρέκκλιση». Η οργάνωση διακήρυξε την πίστη της στο Ισλαμικό Κράτος και δήλωσε πως προτίθεται «να υπακούει και στο παραμικρό νεύμα του». «Τα άτομα της μικρής αυτής ομάδας», εξηγεί ο ειδικός Πιερ Σερβάν, «προσπαθούν να κερδίσουν τη θέση τους επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους, μιμούμενοι τους τρόπους λειτουργίας της ηγεσίας».

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδηλώσεις
Γαλλία
Τρομοκρατία