Έντυπη Έκδοση

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ-ΙΡΑΝ

Η Συρία τούς έφερε πιο κοντά

Οπλα και αεροπορική υποστήριξη, για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές και την κυβέρνηση Ασαντ, ζήτησε η μετριοπαθής αντιπολίτευσης της Συρίας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της οποίας σημειώθηκε βελτίωση των σχέσεων Βρετανίας-Ιράν, ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τη Δύση ότι εξέθρεψε τον τζιχαντισμό.

Ο Κάμερον με τον Ρουχάνι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ Ο Κάμερον με τον Ρουχάνι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ Ο επικεφαλής του Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας, Χάντι αλ-Μπάχρα, ζήτησε όπλα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ο κόσμος συντάχθηκε με τη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας». Ο Μπάχρα ζήτησε «επιτάχυνση της (στρατιωτικής) βοήθειας» προς τους Σύρους αντάρτες και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα, τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας, να στηρίξουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό με αεροπορική συνδρομή». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν του υποσχέθηκε σχεδόν αμέριστη βοήθεια.

Οταν ανέβηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ήδη συναντηθεί (πρώτη φορά από το 1979) με τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχάνι, και είχαν συμφωνήσει για τις δυσκολίες του παρελθόντος και για την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν για να τις ξεπεράσουν. Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ανακοινώσει ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει μια μακροχρόνια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Από το βήμα της Συνέλευσης ο Κάμερον δήλωσε ότι «πρέπει να δοθεί στο Ιράν η ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να συμβάλει σε μια λύση» στη Συρία. «Οι Ιρανοί ηγέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να ηττηθεί η απειλή» του Ι.Κ. και «ίσως μπορούν να βοηθήσουν για να γίνει το Ιράκ πιο σταθερό...», είπε. Ο Ροχάνι κατηγόρησε «κάποιες μυστικές υπηρεσίες» για την εξάπλωση του βίαιου εξτρεμισμού και πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει καλόπιστα τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά της.

Η Τουρκία

Δυσκολότερα ήταν τα πράγματα με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδόν απέφυγε το Κυπριακό, ανέφερε γενικά ότι «δεν επεμβαίνουμε στις υποθέσεις καμιάς χώρας, σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας στην περιοχή», αλλά ήταν έντονα επικριτικός απέναντι σε Ισραήλ, Αίγυπτο, αλλά και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγορώντας τα για αδράνεια, για «δυο μέτρα και δυο σταθμά», σε Ιράκ, Συρία και Αίγυπτο.

«Οσοι παραμένουν σιωπηλοί στη σφαγή παιδιών, τη δολοφονία αθώων γυναικών, την ανατροπή με πραξικόπημα, όπλα και τεθωρακισμένα μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, μετέχουν σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε. «Τα Ηνωμένα Εθνη, όπως και οι δημοκρατικές χώρες δεν έχουν κάνει τίποτε παρά να παρακολουθούν τα γεγονότα, όπως η ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου... Και το πρόσωπο που έκανε το πραξικόπημα νομιμοποιείται», τόνισε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι τα «δυο μέτρα και δυο σταθμά» δίνουν στον κόσμο την αίσθηση της αδικίας και τροφοδοτούν την τρομοκρατία.

Η Αίγυπτος του απάντησε κατηγορώντας τον ότι στηρίζει την τρομοκρατία. Στη συνέχεια ακυρώθηκε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Θα ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο διπλωματών.

«Το τέρας»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι συνέβαλαν πολύ στην άνοδο της ισχύος του τζιχαντισμού στη Μέση Ανατολή, ενός «τέρατος» που δεν θα ηττηθεί αν δεν σεβαστούμε τους λαούς της περιοχής. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση πρώτη φορά αφότου διαδέχθηκε τον Ούγκο Τσάβες, ο Μαδούρο υπογράμμισε πως η Βενεζουέλα «συμφωνεί να αγωνισθεί εναντίον της τρομοκρατίας», αλλά επέκρινε αυστηρά τη στρατηγική των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ, επειδή, είπε, δεν σέβεται την κυριαρχία της Συρίας.

Επιμέλεια: Θ.Γ.Κ.

(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
ΟΗΕ
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Βρετανία
Ιράν