Έντυπη Έκδοση

Σώθηκαν 345 Σύροι πρόσφυγες ανοιχτά της Πάφου

Ασφαλείς αποβιβάστηκαν χθες βράδυ στο λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο 345 πρόσφυγες από τη Συρία οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί σε ακυβέρνητο ψαροκάικο ανοικτά της Πάφου, με τις καιρικές συνθήκες να δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους.

Μάχη με τα 6 Μποφόρ έδωσαν τα κυπριακά σωστικά συνεργεία για να βοηθήσουν τους Σύρους μετανάστες Μάχη με τα 6 Μποφόρ έδωσαν τα κυπριακά σωστικά συνεργεία για να βοηθήσουν τους Σύρους μετανάστες Ο καπετάνιος του πλοιαρίου, σύμφωνα με μαρτυρίες των προσφύγων, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδά, τους εγκατέλειψε προχθές το βράδυ έχοντας μαζί του περίπου 2 εκατ. δολάρια που ήταν τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από όσους ταξίδευαν αναζητώντας μια νέα ζωή στην Ιταλία, που ήταν και ο τελικός προορισμός.

Η επιχείρηση διάσωσης των Σύρων προσφύγων ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες νωρίς το απόγευμα με την περισυλλογή και επιβίβασή τους στο κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia, το οποίο έσπευσε στο σημείο με οδηγίες του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης της Κύπρου.

Η επιχείρηση διήρκεσε πέραν της μιας ώρας. Τα σωστικά συνεργεία έδωσαν στην κυριολεξία μάχη με τα έξι Μποφόρ που επικρατούσαν στην περιοχή. Πάνω από το πλοιάριο υπερίπτατο το ελικόπτερο της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, ενώ στη θαλάσσια περιοχή βρίσκονταν αρκετά πλοία που είχαν σπεύσει για βοήθεια.

Οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν σε πλοιάριο το οποίο έπλεε 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πάφου, το οποίο εξέπεμψε μέσω ασυρμάτου σήμα κινδύνου στις 6.25, λόγω των ισχυρών ανέμων και της θαλασσοταραχής που επικρατούσαν στην περιοχή. Το πλοιάριο με την ονομασία «Αμπντουλάχ» έθεσε σε άμεση κινητοποίηση τις κυπριακές Αρχές, οι οποίες οργάνωσαν άμεσα επιχείρηση με συμμετοχή πτητικών και πλωτών μέσων. Παράλληλα ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την υποδοχή, ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία τους σε προβλεπόμενο χώρο, σύμφωνα με σχέδιο που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι 345 πρόσφυγες με την άφιξή τους στο λιμάνι της Λεμεσού εξετάστηκαν από γιατρούς και τους δόθηκαν ρούχα και τροφή. Στη συνέχεια οργανώθηκε μεταφορά τους στη Λευκωσία, όπου θα παραμείνουν σε καταλύματα μέχρι να αποφασιστεί πώς θα γίνει η διαχείριση των περιπτώσεών τους. Πολλοί εξ αυτών δηλώνουν ότι θέλουν να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έχουν συγγενείς, ενώ άλλοι εκφράζουν επιθυμία να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ναυτικά ατυχήματα/Ναυάγια
Κύπρος