Έντυπη Έκδοση

Linux και Mac, οι στόχοι του νέου «θανάσιμου» ιού

Ενας «θανάσιμα σοβαρός» ιός, ο Shellshock, απειλεί εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εξυπηρετητές (servers) και άλλες συσκευές, όπως τα iPhone 6 της Apple. Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε λογισμικό γνωστό ως Bash, το οποίο αποτελεί τμήμα πολλών συστημάτων Linux, καθώς και του λειτουργικού συστήματος των Mac της Apple.

Σαν να μην έφταναν στην Apple οι επικρίσεις για τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων της, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και κατηγορίες για ανεπαρκή ασφάλεια των δεδομένων της... Σαν να μην έφταναν στην Apple οι επικρίσεις για τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων της, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και κατηγορίες για ανεπαρκή ασφάλεια των δεδομένων της... Ο ιός, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πιο επικίνδυνος ακόμη και από τον Heartbleed, που χτύπησε τους υπολογιστές τον περασμένο Απρίλιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και εξ αποστάσεως για να θέσει υπό έλεγχο σχεδόν κάθε συσκευή που χρησιμοποιεί το λογισμικό Bash, παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε κάθε σύστημα «αφήνοντας τις πόρτες ανοικτές», όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Αλαν Γούντγουορντ του Πανεπιστημίου του Surrey.

Υπολογίζεται ότι ο νέος ιός (Shellshock) μπορεί να καταστρέψει ακόμη και 500 εκατομμύρια συσκευές, όταν ο προηγούμενος είχε χτυπήσει μόνο 500 χιλιάδες σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς πολλά Web συστήματα χρησιμοποιούν το λογισμικό Apache που περιλαμβάνει το Bash.

Η εταιρεία Apple παραδέχθηκε χθες ότι υπάρχουν ιοί που αφορούν το σύστημα iOS8, οι οποίοι δυσχεραίνουν τη λειτουργία του νέου, πολλά υποσχόμενου smartphone της, του iPhone 6, που βγήκε πρόσφατα στις αγορές κάνοντας μεγάλες πωλήσεις.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προειδοποίησε τους κατόχους συστημάτων Linux, GNU και Mac, OSX της Apple για την ασφάλειά τους. Γ. Ζ.

(ΠΗΓΗ: BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Υπολογιστές/Λάπτοπ/Ηλεκτρονικές συσκευές
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Ματιές στον κόσμο