Έντυπη Έκδοση

Μικρή η επιρροή των ακροδεξιών στην Ισπανία

Εχει ανοσία η Ισπανία στην Ακροδεξιά; Σε αυτή τη χώρα της Ιβηρικής, φαίνεται να είναι ανίσχυρη, ωστόσο η «δική της» Ακροδεξιά αντιγράφει για την ώρα τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, ευελπιστώντας κάποια στιγμή σε μεγαλύτερη απήχησή της.

Πέρα από τις εγγενείς διαφορές που παρουσιάζει η πολιτική και ιστορική διαδρομή στην Ισπανία, που θα τύχουν ενδεχομένως παρερμηνειών αν «κακομεταφραστούν» με βάση την ελληνική πραγματικότητα (στην Καταλονία οι ακροδεξιοί επιθυμούν την ένωση με την Ισπανία, οι αριστεροί υποστηρίζουν τον καταλανικό «εθνικισμό», οπότε ποιος είναι περισσότερο «ξένος»; Ο Μαδριλένος για τον Καταλανό; Ή ο μετανάστης;), η Ακροδεξιά στην Ισπανία -όπως εξέφρασαν διάφοροι καθηγητές πανεπιστημίων στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη αμέσως μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών- δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει την «τύχη» της Λεπέν.

Τα κόμματα της ισπανικής Ακροδεξιάς (Φάλαγγα, Πλατφόρμα για την Καταλονία), αν και δανείζονται τις μεθόδους της Χρυσής Αυγής (δημοσίευμα στην «Heraldo» στις 27/5) χορηγώντας (για παράδειγμα, το Espana 2000 τον Μάρτιο στη Βαλένθια) τρόφιμα και παρέχοντας μικροεξυπηρετήσεις σε «ξεχασμένους Ισπανούς», δεν θέλουν να ταυτίζονται με την ελληνική Ακροδεξιά. Αποτελούν μικρούς κομματικούς σχηματισμούς και η όποια -μηδαμινή- επιτυχία τους κινείται σε επίπεδο περιφερειών.

Ωστόσο, η άνοδος στις ευρωεκλογές του μαχητικού αριστερού Podemos απέδειξε σε κάθε περίπτωση μια επιθυμία ρήξης με το κατεστημένο πολιτικό σύστημα. Το ίδιο γεγονός έχει δημιουργήσει ανησυχίες για τη δημιουργία ενός αντίθετου πόλου, που θα υποστηρίξει τη νέα «ισορροπία». Μέχρι στιγμής αυτός δεν έχει αναδειχθεί. Το κόμμα των «ανταρτών» του Λαϊκού κόμματος VOX δεν φαίνεται να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Ματιές στον κόσμο