Έντυπη Έκδοση

ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ, ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις

Ζωντανές συνδέσεις με το CERN και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου

Εννέα ελληνικές πόλεις συμμετέχουν σήμερα στη «Βραδιά του Ερευνητή 2014», μια γιορτή για την επιστήμη που διοργανώνεται κάθε χρόνο με συμμετοχή περίπου τριακοσίων πόλεων σε όλη την Ευρώπη.

Το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Αθήνας με περίπτερα στις εγκαταστάσεις του «ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος» (18.00 έως τα μεσάνυχτα).

Και γιορτάζει στον υδροβιολογικό σταθμό της Ρόδου την «έρευνα που ταξιδεύει παντού», όπως είναι το σύνθημα για τις ελληνικές δραστηριότητες της «Βραδιάς του Ερευνητή».

Το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στην Αγία Παρασκευή Αττικής, προσκαλεί στο χώρο των εγκαταστάσεών του μικρούς και μεγάλους, σε μία περιήγηση στο συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας - και στην έκθεση καινοτομίας.

Θα γίνουν ζωντανές συνδέσεις με το CERN και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου θα έχουν συγκεντρωθεί κορυφαίοι Ευρωπαίοι ερευνητές. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε βίντεο τους αστροναύτες στο διεθνή διαστημικό σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Τις εκδηλώσεις στο ΕΚΕΦΕ θα πλαισιώσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συμμετοχή ροκ μπάντας του ιδρύματος και των καλλιτεχνών Μιχάλη Κακέπη και Ζακ Στεφάνου.

Πολλές δράσεις

Με παρουσίαση και προβολή ερευνητικών επιτευγμάτων, διαδραστικών πειραμάτων, προσομοιώσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ), εφαρμογές μηχανικής και δρώμενα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο γιορτάζει την «έρευνα που ταξιδεύει παντού», που πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη, στην «Αποθήκη Γ» στο λιμάνι. Ανάμεσα στις πολλές δράσεις, που το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει, είναι και η συνομιλία με ένα «ρομπότ βοηθό», η δυνατότητα της εκπαίδευσης σε τεχνικές ασφαλούς οδήγησης, και να δει από κοντά τα έξυπνα οχήματα του μέλλοντός μας.

Το «The Street Value of Science» είναι μία πρωτότυπη μουσικοεπιστημονική παρουσίαση. Ζωντανή μουσική με μπλουζ και ροκ από τους «Νίκος Ντουνούσης και Backbone» θα δίνει ένα διαφορετικό τόνο στα επίκαιρα ερευνητικά θέματα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ο διοργανωτής των εκδηλώσεων στη Λάρισα: έκθεση τηλεκατευθυνόμενων υποβρυχίων, συστήματα αλληλεπίδρασης με χειρονομίες και κινήσεις, έρευνα, video τραγούδια και η προϊστορική «Αργώ» να ταξιδεύει ξανά, ορισμένα από τα δρώμενα εκεί.

Εβδομη χρονιά φέτος το Πανεπιστήμιο Πατρών ανέλαβε τη «Βραδιά του Ερευνητή»: στον πολυχώρο Ιντεάλ (7μ.μ.-9μ.μ.) και στην αγορά Αργύρη (6μ.μ.-9μ.μ.) εστιάζεται η παρουσίαση πρωτοβουλιών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν αξιοποιηθεί επιχειρηματικά από το χώρο της Υγείας. Οι «μικροί ερευνητές του εγκεφάλου», ένα διαδραστικό παιχνίδι για τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της επίκουρης καθηγήτριας Μ. Μαργαρίτη.

Πύλος, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Κόρινθος συμμετέχουν με εκδηλώσεις στη «Βραδιά του Ερευνητή»: Στην Πύλο το κοινό θα μπορεί να μάθει για ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα της Ευρώπης μέσω εξειδικευμένου υποβρυχίου τηλεσκοπίου καταγραφής νετρίνων. Στο Ηράκλειο, προηγμένες τεχνολογίες laser, περιήγηση μέσα από προσομοίωση σε υπολογιστή ζωντανού κυττάρου και επίδειξη τεχνολογιών που αναλύουν κληρονομικές ασθένειες, όπως αυτή του καρκίνου, περιλαμβάνονται στα επιστημονικά θεάματα (μετά μουσικής -συγκρότημα Alan Dalon).

Ψηφιακή Κρήτη

Στο Ρέθυμνο, έκθεση φωτογραφίας, «Αντιλήψεις του χρόνου και μηχανικά μέσα μέτρησής του στον ελληνικό χώρο 18ου και 20ού αιώνα», επίδειξη μέσω infokiosk των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Γεωφυσικής-Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος και πλοήγηση στην ψηφιακή Κρήτη, μερικές από τις δημιουργικές δράσεις της βραδιάς στην πόλη.

Η Κόρινθος γιορτάζει στον αστρονομικό σταθμό του Κρυονερίου και σας περιμένει να απολαύσετε ένα αστρικό υπερθέαμα (8 μ.μ. έως 10 μ.μ.) μέσα από το μεγαλύτερο -έως πρότινος- τηλεσκόπιο των Βαλκανίων, διαμέτρου 1,20 μέτρου.

Καλή επιστημονική διασκέδαση!

(Πληροφορίες στην ιστοσελίδα rengreece.gr). Συντονισμός: ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΕΚΕΤΑ - Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) Φ. Κ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΛΚΕΘΕ
Συνεργασίες/Προγραμματα
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες