Έντυπη Έκδοση

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΤΤΙΚΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Εως 60% η επιδότηση για λέβητα αερίου

Με στόχο να μειωθεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που έπληξε τα αστικά κέντρα τους δύο προηγούμενους χειμώνες, αλλά και το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε χθες πρόγραμμα επιδότησης έως και 60%, το οποίο αφορά στη μετατροπή των λεβήτων πετρελαίου σε φυσικού αερίου.

Το πρόγραμμα επιδότησης θα αφορά αποκλειστικά τις περιοχές όπου λειτουργούν οι τρεις ΕΠΑ (Εταιρείες Παροχής Αερίου), δηλαδή Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν όσοι τα ακίνητά τους βρίσκονται σε οδούς με τιμή ζώνης έως 2.500 το τ.μ., χωρίς άλλο εισοδηματικό κριτήριο.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για επιδότηση ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 θα διατεθούν στην Αττική, τα δύο στην κεντρική Μακεδονία και τα 3 στη Θεσσαλία και εκτιμάται ότι θα ενταχθούν, αντιστοίχως, 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία.

Από 1.000 έως 5.500 ευρώ

Το κόστος μετατροπής λεβήτων θα επιδοτείται από 1.000 έως και 5.500 ευρώ. Η επιδότηση εξαρτάται από το μέγεθος του καυστήρα. Εως 35.000 θερμίδες η ανώτατη ενίσχυση είναι 1.000 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω η ενίσχυση διαφοροποιείται ανάλογα με το αν, εκτός από τον καυστήρα, θα αλλάξει και ο λέβητας.

Συγκεκριμένα από 35.000 έως 120.000 θερμίδες η επιδότηση είναι 1.500 ευρώ και 2.000 με αλλαγή λέβητα, από 120.000 έως 170.000 θερμίδες δίνονται 2.300 ευρώ (3.000 με αλλαγή λέβητα), από 170.001 έως 200.000 θερμίδες η επιδότηση είναι 3.300 ευρώ (4.000 με αλλαγή λέβητα) και πάνω από 200.000 θερμίδες η επιδότηση ανέρχεται σε 4.700 ευρώ (5.500 με λέβητα).

Τα ενδεικτικά παραδείγματα, που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος, αφορούν:

* Για εγκατάσταση ατομικής θέρμανσης σε μεμονωμένο διαμέρισμα (έως 35.000 kcal) αξίας 1.800 ― (συμπ. ΦΠΑ), η επιδότηση ανέρχεται σε: 1.800 χ 60%= 1.080 ― με ανώτατο όριο επιδότησης τα 1.000 ευρώ και ο καταναλωτής θα πληρώσει 800 ―.

* Για εγκατάσταση θέρμανσης σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση και ισχύ λέβητα 180.000 Kcal/h αξίας 6.500 ― (συμπ. ΦΠΑ), με αλλαγή λέβητα η επιδότηση ανέρχεται σε: 6.500 χ 60%=3.900 ―. Ο καταναλωτής θα πληρώσει 2.600 ― (6.500-3.900).

Ο υπουργός, κ. Γ. Μανιάτης, μεταξύ άλλων είπε ότι το πρόγραμμα θα βελτιώσει την καθημερινή ζωή των πολιτών αφού θα μειώσει κατά 40% το κόστος θέρμανσης. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Ακόμα και μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο συνεχίζει να είναι τουλάχιστον 35% οικονομικότερο». Διαβεβαίωσε μάλιστα, πως στην περίπτωση μεγαλύτερης κρίσης στη ροή του φυσικού αερίου, λόγω Ουκρανίας, «διευκρινίζουμε απολύτως, με κάθε σαφήνεια, ότι με όλες τις προετοιμασίες που έχουν γίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο μας σήμερα και το επόμενο χρονικό διάστημα, δεν πρόκειται επ' ουδενί και σε καμία περίπτωση και στο χειρότερο σενάριο, να υπάρξει διακοπή παροχής φυσικού αερίου στα νοικοκυριά της χώρας, που είναι συνδεδεμένα με δίκτυο φυσικού αερίου, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις βασικές υποδομές της χώρας».

Η ΕΠΑ Αττικής είναι ο διαχειριστής του προγράμματος για το λεκανοπέδιο και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Χρ. Μπαλάσκας, τόνισε: «Για πρώτη φορά ενεργοποιείται πρόγραμμα επιδότησης για τη μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης -κεντρικής ή αυτόνομης- σε χρήση φυσικού αερίου. Αποτελεί λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία για τους καταναλωτές να επωφεληθούν της επιδότησης και να μειώσουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης δεδομένης της εξοικονόμησης που προσφέρει το φυσικό αέριο και η οποία υπερβαίνει το 40%, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη μας». Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εταιρειών Παροχής Αερίου, η τιμή του αερίου είναι 11% χαμηλότερη σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2012.

Εκπτώσεις στα τέλη

Οι τρεις ΕΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα προχωρήσουν σε πρόσθετα κίνητρα όπως εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης, χρηματοδότηση του υπόλοιπου κόστους. Οπως αναφέρθηκε, η ΕΠΑ Αττικής παρέχει έκπτωση στα τέλη σύνδεσης έως και 100% για νέες κεντρικές θερμάνσεις και 50% στα τέλη σύνδεσης αυτόνομων συνδέσεων.

Σύμφωνα με τα λεχθέντα, στο πρόγραμμα θα εντάσσονται αυτομάτως όσοι καταθέτουν αιτήσεις για σύνδεση στις ΕΠΑ από σήμερα 26 Σεπτεμβρίου έως και 30 Απριλίου, ενώ για την ένταξη θα τηρείται αυστηρά η προτεραιότητα κατάθεσης της αίτησης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σε εκκρεμότητα παραμένει το πρόβλημα με την απαίτηση της εξασφάλισης πλειοψηφίας 50% συν ένα, των μεριδίων μιας πολυκατοικίας, προκειμένου να εγκριθεί η αλλαγή του καυσίμου σε μια πολυκατοικία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση και υπάρχει πρόθεση να λυθεί. Ωστόσο, όπως εξήγησε, υπάρχουν αντιρρήσεις από την ομοσπονδία ιδιοκτητών και παρέπεμψε σε νομοθετική ρύθμιση, στην οποία θα υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Πρόκειται για ένα ακανθώδες ζήτημα, το οποίο εμποδίζει την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου. Παρουσιάζεται εντόνως στις πολυκατοικίες, στις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό και λόγω της κρίσης αλλά και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου δεν πληρώνει το κόστος θέρμανσης με αποτέλεσμα να μην ανάβει καθόλου ο καυστήρας. Ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές, με το σημερινό καθεστώς, δεν μπορεί ένοικος να εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση στο διαμέρισμά του, χωρίς τη συμφωνία του 50% συν έναν των ιδιοκτητών.

Για την ενεργοποίηση του προγράμματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς και Υπουργική Απόφαση για τον Οδηγό του προγράμματος που θα σταλεί στο ΦΕΚ, επίσης την ερχόμενη εβδομάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικό αέριο
Περιβάλλον & οικολογία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις