Έντυπη Έκδοση

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς

Αγωνία για το μέλλον

Τα 16 του χρόνια κλείνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Κιλκίς και είναι αποφασισμένο να συνεχίσει. Παρά το ότι το 2015 τελειώνει η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ. Γιατί αυτό το μοναδικό στην Ελλάδα φεστιβάλ, όχι μόνο παρουσιάζει τις τάσεις αυτής της τέχνης απ' όλο τον κόσμο, αλλά ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας, και της Ευρώπης ακόμη, καθώς έχει κληθεί ακόμη και στη μακρινή Νότια Κορέα.

Η φετινή διοργάνωση θα διαρκέσει από την 1η ώς τις 14 Οκτωβρίου, και πέραν των άλλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ και οργανισμών, συνεργάζεται και με το αντίστοιχο πολύ γνωστό παγκοσμίως Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου της Κωνσταντινούπολης, ώστε να μοιραστούν τα έξοδα πρόσκλησης καλλιτεχνών. Φέτος στο Κιλκίς θα εμφανιστούν για 14 μέρες 29 θίασοι από 14 χώρες, με 31 διαφορετικά θεατρικά έργα και περισσότερες από 100 παραστάσεις, θα γίνουν 5 σεμινάρια-εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και κουκλοπαίχτες, 20 εργαστήρια στα σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια), ενώ 25 νέοι δημιουργοί και ομάδες από το χώρο του κουκλοθέατρου και του σωματικού θεάτρου θα μεταμορφώσουν το Κιλκίς σε ένα διεθνές σταυροδρόμι Τέχνης και Πολιτισμού. Πέραν των Ελλήνων καλλιτεχνών, που στο Κιλκίς βρίσκουν τον μοναδικό στο είδος του θεσμό για να παρουσιάσουν τη δουλειά, το μεράκι και την τέχνη τους, στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες και θίασοι από την Αγγλία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ν. Κορέα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία. Κάποιες εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν και στη Θεσσαλονίκη, σε ανοιχτούς χώρους, όπως η πλατεία Λευκού Πύργου, η πλατεία Αριστοτέλους και η πλατεία Αθωνος, ενώ το φεστιβάλ θα μπει και σε νοσοκομεία, μέσω ενός σχήματος «κλόουν-γιατρών», μια θεσμοποιημένη «υπηρεσία» στα νοσοκομεία Παίδων του εξωτερικού, με μέλη εξειδικευμένους κλόουν που συνεργάζονται με τους γιατρούς για την ψυχολογική και θεραπευτική στήριξη των παιδιών-ασθενών. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα πούλμαν που γίνεται σκηνή, στην οποία οι πρωταγωνιστές -μέλη μιας οικογένειας καλλιτεχνών του δρόμου από την Ιταλία- δίνουν παραστάσεις με κούκλες που κατασκευάζονται επί τόπου από μπαλόνια και πλαστικές σακούλες και κάποια μέρη του σώματος του κουκλοπαίχτη.

Το ζητούμενο και η αγωνία των διοργανωτών, του Δήμου Κιλκίς και του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Χουάνχο Κοράλες, είναι ο θεσμός αυτός να έχει μέλλον και μετά το 2015 που λήγει το ΕΣΠΑ, από το οποίο χρηματοδοτείται με 200.000 ευρώ το χρόνο από το 2010. Για το σκοπό αυτό, δηλώνει ο Χ. Κοράλες, γίνονται ήδη κινήσεις ώστε να συνεχίσει το φεστιβάλ να υπάρχει με τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής.

Το πλήρες πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.kilkis-festival.gr.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Τέχνη/Πολιτισμός
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Φεστιβάλ